BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

1919. FEBRUÁR 10. – 2019. FEBRUÁR 10.
BESSENYEI FERENC
SZÜLETÉSÉNEK
100. ÉVFORDULÓJA


MEGEMLÉKEZÉSEK
és az ezekről
SZÓLÓ BESZÁMOLÓKHIVATALOS PROGRAMOK


2019. FEBRUÁR 10. VASÁRNAP

BUDAPEST
Időpont: 10:30; Helyszín: V. ker. Kálmán Imre utca 10.
A Nemzeti Színház és V. kerület Belváros – Lipótváros Önkormányzata emléktáblát helyez el a budapesti Kálmán Imre utca 10. számú ház falán. Bessenyei Ferenc ennek a háznak az első emeletén lakott 1952 és 1965 között.
     BESZÁMOLÓ  AZ  AVATÁSRÓL


Időpont: 16:00; Helyszín: XII. ker. Bajor Gizi Színészmúzeum
Bessenyei Ferenc és Komlós Juci 100 – Beszélgetés és vetítés
Komlós Juci és Bessenyei Ferenc egyazon napon, 1919. február 10-én születtek. De nem csak születésnapjuk közös időpontja köti össze a két legendás színészt. 1937-ben együtt lettek a szegedi színház tagjai, majd később szintén együtt kerültek a Miskolci Nemzeti Színházba. Mindkettőjüket a Nemzet Színészei tagjai közé is beválasztották. A Nemzeti Színház mögött, a Rákóczi híd tűzfalánál is egymás mellett kaptak helyet a Nemzet Színészei portréi között. Vetítéssel egybekötött beszélgetéssel emlékezünk rájuk századik születésnapjuk alkalmából.
Vendégek:
Földessy Margit színművész, Komlós Juci lánya és Gervai András író, újságíró.
A beszélgetést Szebényi Ági vezette
Információ: https://pim.hu/hu/esemenyek/bessenyei-ferenc-es-komlos-juci-100


HÓDMEZŐVÁSÁRHELY
Időpont: 15:30; Helyszín: Fűzfa utca 6.
Emléktábla elhelyezés Bessenyei Ferenc szülőházának falán a Fűzfa utca 6. alatt
     BESZÁMOLÓ  AZ  EMLÉKTÁBLA ELHELYEZÉSÉRŐL


Időpont: 17:00; Helyszín: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ
A 2019. évi Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadása a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban (idei díjazottak: egyéni, megosztva: Huszti Péter és Piros Ildikó; csoportos: hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkör). – A díjátadást gála követi a Bessenyei-centenárium jegyében az elmúlt 10 év díjazottainak a fellépésével.
     BESZÁMOLÓ  A  DÍJ-ÁTADÁSRÓL2019. FEBRUÁR 15. PÉNTEK

BUDAPEST
Időpont: 16:30; Helyszín: Nemzeti Színház szoborpark
A színház kertjében virágokat és mécseseket helyezünk el Párkányi Raab Péter Bessenyei Ferencet a Bánk bán szerepében megörökítő szobránál.
Információ: https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2019/01/bessenyei-100
Az eseménnyel kapcsolatban lásd a honlap következő cikkét:
      Bessenyei Ferenc szobra

Időpont: 17:00; Helyszín: Nemzeti Színház
Emlékezzünk együtt a színész óriásra 100. születésnapja alkalmából a pályatársakkal, történetek, film részletek, novellák, néhány könnycsepp és sok mosoly segítségével.
Információ: https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2019/01/bessenyei-100
Az eseménnyel kapcsolatban lásd a honlap cikkét Bessenyei Ferenc 85. születésnapjáról:
      170 évesek – Nemzeti Színház: 2004.2019. JÚNIUS 15. SZOMBAT

BUDAPEST
Időpont: 16:00; Helyszín: XII. ker. Bajor Gizi Színészmúzeum
Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékkiállítás megnyitója 100. születésnapjuk alkalmából


EGYÉB MEGEMLÉKEZÉSEK


2019. FEBRUÁR 2. SZOMBAT

KLUBDÉLELŐTT
Időpont: 9:30
Kun Zsuzsa beszélgetése B. Élthes Eszterrel


2019. MÁRCIUS 6. SZERDA

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY
Időpont: 17:00
– Helyszín: Németh László Városi Könyvtár

Bessenyei Ferenc 100 – Beszélgetés, emlékezés
Vendég: B. Élthes Eszter


2019. MÁRCIUS 11.

MAGYAR POSTA
A mai napon jelentette meg a Posta azokat a bélyegeket, melyekről a honlap már korábban hírt adott.
      Bessenyei-bélyeg
      boríték


2019. MÁRCIUS 14. CSÜTÖRTÖK

BUAPEST
Időpont: 16:00
– Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum

Bessenyei Ferenc 100 – Beszélgetés és vetítés
Vendég: B. Élthes Eszter


2019. ÁPRILIS 1-3.

DANKÓ RÁDIÓ
Időpont: naponta 9:00, és 18:00
Nagy Ibolya énekesnő, színésznő összeállítása a száz évvel ezelőtt született három színművész, Bessenyei Ferenc, Komlós Juci és Gábor Miklós emlékére. A nagyon színvonalasan összeállított műsor a hét első három napján Bessenyei Ferencről szólt, bejátszásokkal és beszélgetésekkel B. Élthes Eszterrel.
Hétfői adás
Keddi adás
Szerdai adás (ez a záró adás egy 1977-ben készült riporttal fejeződik be, melyből további részletek ITT hallhatók.)
A honlap centenáriumi megemlékezésének bevezetőjeként álljon itt Bessenyei Ferenc egyik kedvenc Ady verse – A szerelem eposzából című –, amit nagyon sokszor szavalt, minden előadóestjén, és más alkalmakkor is, és amit 1989. február 6-án az Erkel Színházban 70. születésnapja alkalmából megrendezett nagyszabású gálán is elmondott. Az itt látható-hallható felvétel ekkor készült. A honlapon ITT olvasható beszámoló erről a gáláról.


BESZÁMOLÓK
A HIVATALOS PROGRAMOKRÓL


1. BUDAPEST, 2019. FEBRUÁR 10. VASÁRNAP 10:30
Emléktábla elhelyezés Bessenyei Ferenc egykori lakóházának falán
A hivatalos megemlékezések sora Feri születésnapján reggel fél 11-kor kezdődött az V. kerületi Kálmán Imre utca 10. számú ház előtt. Feri itt lakott 1952 és 1965 között (először Váradi Hédivel, majd Lugossy Zsuzsával – lásd ezzel kapcsolatban a honlap következő cikkeit:
Bessenyei Ferenc élete – 1950-1963;   és   Bessenyei Ferenc élete képekben – 1950-1963.


A rendkívül szép emléktábla Madarassy István szobrászművész alkotása (az itt látható fotón jobb szélen látható).

A választás Feri több budapesti otthona közül azért esett erre az egyszobás, leválasztott, még egy embernek is szűk, szerény lakásra, illetve erre a házra, melynek első emeletén ez az utcára néző szoba-konyhás (közvetlenül a trolivezeték mellett) lakás fekszik, mert egyrészt Feri nagyon szeretett itt lakni, másrészt pályája szempontjából ezek voltak a legfontosabb, egész életét leginkább befolyásoló, legtermékenyebb évei.

Az avatón megjelent és beszédet mondott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Fekete Péter kulturális államtitkár és Wohlmuth István, a kerület kulturális tanácsnoka. A megemlékezésre a Madách Színházból (ahol Feri a Nemzeti Színház mellett a legtöbb évadot töltötte) Tóth Enikő és Dózsa László jött el. Jelen volt Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, két Bessenyei Ferenc Művészeti díjas színész, Kovács István és Mihályi Győző. A színészek közül eljött még Rubold Ödön, Botár Endre (akikkel Feri több darabban is játszott a Nemzetiben) és Vida Péter.

„Egy igazi nagyformátumú színészre emlékezünk, egy igazi óriásra” – kezdte köszöntő beszédét Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. „Bessenyei Ferenc egész életében meghatározó szereplője volt a magyar kulturális életnek. Azt a korszakot képviselte, amikor valóban a teljesítmény hozta a hírnevet, amikor igazi hősök mozogtak a színpadon, nagy érzelmek, nagy lendületek, nagy indulatok. Halála után olyan korszak következett, amely inkább a kicsiről beszél, a hős lendület helyett az egyéni szorongás, az apró emberi mivoltunk került fókuszba. Én hiszek a nagy színészben, amilyen Bessenyei Ferenc is volt.”
     Az igazgató azt is elmondta, hogy a színház a színművészre emlékező táblát a Pesti Magyar Színházzal közösen állította, a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen pedig az elkövetkező évben további több mint 10 táblát avatnak (az eddig elhunyt Nemzet Színészeinek a lakhelyén) . Hangsúlyozta: fontos, hogy a szakma képviselői példát mutassanak, és emlékezzenek a magyar színjátszás legfontosabb alakjaira.

Ezután a kulturális államtitkár, Fekete Péter mondta el gondosan előkészített beszédét. Ebben emlékeztetett Cenner Mihály színháztörténész híres kijelentésére: „A huszadik század második felének magyar színjátszását Bessenyei Ferenc művészi munkája fémjelzi”. Majd nagyon kedves részleteket olvasott fel a honlap azon oldaláról, mely Ferinek e házban töltött éveit mutatja be. Idézte Major Tamás kérvényét, és mesélt György uramról, a szabóról, aki Feri szomszédja volt (György uram, azaz György Géza sajnos már nem élhette meg ezt a szép napot).
     „Mától aki elmegy e ház előtt, és rápillant a Madarassy István képzőművész tervezte és alkotta emléktáblára, egy pillanatra kihallhatja a falak mögül az épület egykori lakójának szívdobbanásait, hiszen Bessenyei Ferencnek a tehetségénél, Isten adta alkatánál, időn is átzengő emlékezetes hangjánál csak a szíve volt nagyobb” – mondta az államtitkár.

Wohlmuth István (aki korábban színészkedett), a kerület kulturális tanácsnoka kiemelte: Bessenyei nagy művész, hiteles és igaz magyar ember volt. Nekünk az a dolgunk, hogy a hozzá hasonló emberek emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a következő generációknak. Beszámolt egy személyes élményéről is, amikor Ferit Renault 16-os kocsijával látta e ház elöl elszáguldani.

(A piros nyílak a lakás egyetlen szobájának ablakaira, illetve az emléktáblára mutatnak)

VIDEÓ AZ AVATÁSRÓL

Az eseménnyel kapcsolatban lásd még a honlap korábbi írásait:
      Bessenyei Ferenc élete – 1950-1963
      Bessenyei Ferenc élete képekben – 1950-1963


2. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, 2019. FEBRUÁR 10. VASÁRNAP 15:30
Emléktábla elhelyezés Bessenyei Ferenc szülőházának falán a Fűzfa utca 6. alatt
A város önkormányzata – hosszú-hosszú várakozás után – idén, születésének 100. évfordulóján végre emléktáblát helyezett el Bessenyei Ferencnek a Tabánban, a Fűzfa utca 6. alatt még ma is álló szülőházának falán. Feri 2004. március 15-én – azon a napon, amikor átadták neki a díszpolgári címet – járt itt, megnézte azt a szobát, melyben született.

Dr. Márki-Zay Péter polgármester avatóbeszédét így kezdte: „Száz évvel azután, hogy világra jött, itt állunk annál a háznál, ahol megszületett, bár ő – interjúiban – "születését" akkorra tette, amikor először belépett a színházba.” A polgármester úr beszédét e gondolatokkal folytatta: Bessenyei Ferenc a "csakazértis" mentalitást vitte magával Vásárhelyről, és azt vallotta: sohasem szabad megelégedni a sikernél kevesebbel. Ezt a tanácsot bátran megfogadhatjuk a város legismertebb emberétől – tette hozzá.

Ezután Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter mondta el üdvözlő beszédét: Megható, hogy még mindig áll a szülőháza. Tizenöt esztendővel ezelőtt nemcsak a Nemzet Színészét, de a nemzeti színjátszást is eltemettük vele – jelentette ki.

Az emléktáblát a polgármester és az özvegy együtt leplezte le.

Végezetül Széni András, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja elszavalta Petőfi Sándor Alföld című versét.

Ezen eseménnyel kapcsolatban lásd még a honlap következő cikkeit:
      Bessenyei Ferenc élete – Gyermekkor
      Bessenyei Ferenc élete képekben – Gyerekkor
      Művészpályám


3. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, 2019. FEBRUÁR 10. VASÁRNAP 17:00

A 2019. ÉVI
BESSENYEI FERENC MŰVÉSZETI DÍJ
ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

A mai neves évfordulóra való tekintettel a 2019. évi Bessenyei Művészeti díj átadására nem január 22-én, hanem a színész születésének napján, február 10-én került sor. Egyéni kategóriában idén a díjat megosztva Piros Ildikó és Huszti Péter színművészek, csoportos kategóriában pedig a hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkör és Gyermekszínkör kapta. Az elismerést Dr. Márki-Zay Péter polgármester és B. Élthes Eszter adta át a kitüntetetteknek. Márki-Zay Péter beszédében szintén azt emelte ki, hogy Bessenyei Ferenc olyan színész volt, aki hatni akart az emberekre, formálni akarta a társadalmat.

Élthes Eszter – idézve férje 1989-ben, az Erkel Színházban megtartott születésnapi gáláján elhangzott szavait –, arra kérte a jelenlevőket, a friss díjazottakat, a korábbi kitüntetetteket és a közönség tagjait, hogy ők is tekintsék ezt az estét a magyar színészet, a magyar színház ünnepének. „Úgy ünnepeljünk ma, hogy a magyar színházművészet és Feri iránti szeretetünk, és rá való emlékezésünk újabb emlékekkel gazdagodhasson” – fejezte be beszédét.

Huszti Péter és Piros Ildikó köszönő beszédükben elmondták, hogy soha nem gondoltak arra, hogy valaha ilyen elismerésben részesülnek, és valószínűleg néhai személyes jóbarátjuk, a színészóriás sem tudná elképzelni, hogy ilyen módon emlékeznek meg rá. A hiánya pedig a mai napig érezhető a színészetben – tették hozzá. Először Huszti Péter mesélt barátságukról, majd Piros Ildi mondta el beszédét, melyet az 1989-ben megjelent Bessenyei című könyv utolsó fejezetének megható felolvasásával fejezett be.

Benkő Brigitta drámapedagógus, a Bessenyei Színkör vezetője kiemelte, hogy ugyan ő vette át a díjat, de nem egyedül érte azt el. 51 ember mondhatja el magáról, hogy tagja, vagy tagja volt a társulatnak. A céljuk mindig ugyanaz: megfeleljenek az önmaguknak felállított mércének. Benkő Brigitta e szavakkal zárta köszönő beszédét.

Az átadásról készült felvételek:
      Márki-Zay Péter polgármester beszéde
      B. Élthes Eszter beszéde
      Huszti Péter beszéde
      Piros Ildikó beszéde
      Benkő Brigitta beszéde

Az eseménnyel kapcsolatban lásd még a honlap régebbi cikkeit:
      Művészeti díjat neveztek el Bessenyei Ferencről
      Bessenyei Ferenc emlékest
      Átadták a Bessenyei Ferenc Művelődési KözpontotA díjátadást követte az elmúlt 10 év díjazottainak a fellépésével az

ÜNNEPI GÁLAMŰSOR

folytatás hamarosan következik
Feltéve: 2019. május 6.
az ELEJÉRE    


             ÉLETE         PÁLYÁJA        SZÍNHÁZ         KEZDŐLAP         FILM-TV         EGYÉB         KÉPGALÉRIA