BESSENYEI 100.
BESSENYEI-GÁLA, NEMZETI SZÍNHÁZ, 2019. FEBRUÁR 15.

/Kortina lent. Színpadon hátul kivetítő, elől rendezői jobb - 8 kék fotel (karzat, előtérből) asztal. Rajta üveg vörösbor, poharak, víz. Rendezői balon, egy fotel, asztalka, rajta egy szál vörös rózsa, egy váza, átkötve egy piros kockás sállal. Minden fellépő beletesz egy-egy szál virágot. Elől álló mikrofon. Bakos-Kiss G. mikroport/

/Kezdéskor sötét, majd függöny felmegy. A nyolc fellépő bent ül a fotelokban. Kivetítővel indul./

 

 1. Fotómontázs – gyerekkori, családi, színházi képek   fotómontázs alatt Nino Rota zene La strada 1p. 22. sec./

 1. /Bejátszás/   Avar István köszöntője  Erkel Gála 70./.  -3 p./
 1. /Bejátszás/   Halljátok cigányok!   /nóta Erkel Gála /
 1. Bakos-Kiss Gábor: /bejön, köszöntés/ Jó estét kívánok! … Kimondani is furcsa: Bessenyei Ferenc 100 éve született! Nehéz elképzelni, hiszen ma is része a mindennapjainknak. Rendszeresen ismétlik a filmjeit, látjuk az ereje teljében lévő Bessenyeit. Olyan, mintha itt lenne ma is. Hiszem, hogy itt van. Vendégek bemutatása .

Hölgyeim és Uraim! Képzeljük el ezt a mai estét úgy, mintha otthon leülnénk egy kényelmes fotelba egy csésze finom tea vagy egy pohár bor mellé, és elővesszük a ládafiából a régi fényképes dobozt. Minden egyes kép felidéz bennünk valamit. Egy mosolyt, egy könnycseppet, egy illatot, hangulatot. Egy biztos! Szomorkodni nem fogunk! Ő sem örülne neki.

De milyen is volt Ő?

Elsőként Rubold Ödön kollégámat kérdezem. Mikor találkoztatok először? Mi az első, ami róla eszedbe jut?

/elől a két fotelban rövid beszélgetés/

 

 1. Rubold Ödön: Bessenyei! /saját írás, kb. 1 perc /

Lendülettel megérkezni!
Viharozva odébbállni!
Remegtetve lányt bűvölni!
Tárgyakat semmibe venni!
Ezer oldalt betanulni!
Csattanó rózsát csodálni!
Nem kérni csak elrendelni!
Virág hatalmát hirdetni!
Elesetten segíteni!
Learként holtan is fujtatni!
Szokást félresöpörni!
Asszonyokat meggyötörni!
Lovat lábak közé kapni!
Enni! Inni! Rohanni!
Minden rosszat faképnél hagyni!
Imádni! Gyűlölni! Dobbantva horkanni!
Szorítani! Elengedni!
Szívet szívből átadni!
Megelőzni kikerülni!
Mennydörögve beköszönni!
Várat hazát építeni!
Friss kenyeret kézzel törni!
Jó illatot felhörpölni!
Terebéllyel aláírni!
Törni zúzni fogni adni!
Simogatni meghatódni!
Szótengerben fuldokolni!
Ócska népet megkergetni!
Nagykanállal élni-halni!
Egyszerre bohócni hősni!
Emberni és bálványni!
Lenni! Lenni! Lenni! Lenni!

Ezt kéne mind megtanulni! 

/taps, kimegy/

 

 1. /bejátszás/ Vörösmarty: A vén cigány

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: Czenner Mihály színháztörténész mondta róla, a Magyar Örökség díj átadásán: „A 19. század magyar színészetét Egressy Gábor képviseli, a 20. második felének magyar színjátszását pedig Bessenyei Ferenc művészi munkája fémjelzi.” Erre Ő reagált: „Büszkén vállalom a párhuzamot! Mindig úgy élhettem, ahogy az csak keveseknek adatott meg, a legmagasabb rendű erkölcsi és szellemi energiával. Estéről estére komoly, tiszta, sikeres előadások részese voltam. Este héttől tízig én voltam hatalmon. Az történt, amit én akartam.”

 

 1. /bejátszás/ Különös házasság tv játék, közös jelenet Kubik Annával/ /

 

 1. Bakos-Kiss Gábor:A részlet, a Különös házasság című tv játékból való, Zsurzs Éva rendezésében. Anna, színpadon – úgy tudom, hogy – nem találkoztatok de milyen emlékeket őrzöl róla? /beszélgetés/


Az elmúlt héten kapott a színház egy levelet, a műsor szerkesztőinek figyelmébe ajánlva. Született egy vers a 100. születésnapra. Ebből következik egy részlet, Kubik Anna tolmácsolásában.

 1. Kubik Anna:   Fenyvesi Félix Lajos: A közelítő tavasz

Bessenyei Ferenc századik évében (részlet)

Támadj föl Színészkirály!
Temetőföldet rázd le a ruhádról. Segíts.
Milyen árvák vagyunk, sovány és fáradt arcunk,
hatalmas nevetéseddel deríts jókedvre minket.
Merre bolyongtál, hol porrá  őröl mindent a szél.
Feltűnnek régi emlékek: gyerekkori, hű
pajtásoddal mosóteknőben evezel, s szíved
váratlanul nehéz lesz, mint a kő.
Hol vagytok pára-lányok, köd fiúk?
Hol vagytok véget nem érő színházi esték?
Most, hogy művedet bearanyozta az idő,
s nagyobb lettél mindőnknél, Ferenc,
február hóillatú reggelén kiáltom utánad:
hitedből, a reményből mindig adj nekünk!

 

 1. /bejátszás/ Bordal /Hegedűs a háztetőn

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: „Én nem szerettem a filmeket. Mondom ezt annak ellenére, hogy volt idő, amikor megállás nélkül forgattam. Két nagy film maradt ki az életemből, amit a mai napig sajnálok. Huszárik Zoli a Szindbád próbafelvételeit először velem rögzítette. Végül mégis Latinovits lett a címszereplő. A két Zoli viszonylag hamar megtalálta a közös hangot, én meg mentem a színházi feladataim után. Az aranyemberrel meg úgy jártam, hogy már a ruhapróbákon is túl voltunk, amikor kijelentettem, hogy csak akkor játszom, ha Váradi Hédi is szerepel a filmben. Hazardíroztam, azt hittem, hogy úgysem találnak mást helyettem. De vesztettem, mert ha Magyarországon nem is, Erdélyben volt valaki, aki elvállalta a szerepemet. Máig sajnálom.”

Tudják Önök, hogy melyik az a magyar film, amelyre mindezidáig 8 millió jegyet váltottak a mozinézők? Ebből következik most két részlet.

 

 1. /bejátszás/:   Egri csillagok /Kovács I.-Bessenyei – útban a szultánhoz és „Ama pur - La bella Italia” dal/

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: Benkő Péter és Kovács Istvánt köszöntöm. /beszélgetés/   A tengerparti jeleneteket Bulgáriában rögzítettétek. Mindezt 1968-ban, amikor bevonultuk Csehszlovákiába. Idézzétek fel nekünk ezt az epizódot. /beszélgetés/ Még egy részlet következik egy másik emblematikussá vált filmből. Íme!

 

 1. /Bejátszás/ A fekete város/Bessenyei – Benkő Péter, lánykérés jelenet

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: Mi az első Péter, ami A fekete város és Bessenyei kapcsán eszedbe jut?

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: István! Köszöntelek úgy is, mint Bessenyei díjas színművészt! S ha jól tudom, Széles Anna és Mihályi Győző is itt van velünk, ők is megkapták ezt a díjat! Még egy kuriózum. Ha jól tudom István ti először a Rembrandt-ban dolgoztatok először együtt   Hogyan fogadott, mint pályakezdőt? Ebből következik egy részlet. (Bródy Sándor írta, rendezte: Ádám Ottó).

 

 1. /Bejátszás/ Rembrandt /tv játék 1966./

 

 1. Bakos-Kiss Gábor:
Amikor a 70. születésnapját ünnepelték, akkor Sztankay István és Schütz Ila írtak egy köszöntőt. Péter! István! Felolvasnátok ezt nekünk? /a helyükön felállva/

 

 1. Kovács István és Benkő Péter:

Gratulálunk, Bessenyei!
Szereplistád mesebeli.
Voltál Kossuth és Görgey,
Széchenyi és Galilei,
Svángya, Astrov
Tevje, Zorba,
Így értél e tisztes korba.
Megéltél sok boldog órát,
Megfojtottad Desdemonát.
(…)
Értékeld fel magad húszra,
És kapj kedvet még a tyúkhúsra! /
visszaülnek/

 1. Bakos-Kiss Gábor: És mit felelne erre ő?
 1. /Bejátszás/ Ady: Aki majd a helyembe áll  /bejátszás 170 évesek gála/

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: „Nekem a színház volt a mindenem. (…) Gyönyörű életem volt. Azt csinálhattam, amiben hittem, még ha néha ellenkezni is kellett. Mindig olyan emberek vettek körül, akik hozzám hasonlóan gondolkodtak, és akikben én is hittem. A legnagyszerűbb szellemekkel, remekírókkal, köztük Németh Lászlóval, Illyés Gyulával, Déry Tiborral, dolgozhattam együtt.”

 

 1. /Bejátszás/   Németh László: Az áruló /Madách Színház ea./

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: Részletet láthattunk a Madách Színház előadásából, Németh László Az áruló című színművéből. Itt szeretném megjegyezni, hogy Bessenyei Ferencnek pályafutása során 404 színházi bemutatója volt!

Ismét egy emblematikus film részlet! Íme.

 

 1. /Bejátszás/ / Egy magyar nábob /Pap Éva – Bessenyei közös jelenetek/

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: Nagy szeretettel köszöntöm Pap Évát. /beszélgetés/

Éva! Megosztaná a gondolatait velünk!   –   PAP ÉVA beszéde ITT olvasható

 

 1. Bakos-Kiss Gábor:„Magyarországon magyarnak lenni nem faji – kezdve Szibinyáni-Hunyadi Jánostól Petrovics-Petőfi Sándorig –, hanem erkölcsi magatartás kérdése, vagyis egy nép sorsához illő magatartás. Ha erről valaki másképp vélekedik, abból jó dolog nem származhat.”

Egy megkerülhetetlen dátum. 1956.

 1. /IDE JÖN:  Archív felvétel 56-ból, Bessenyei Szózatot szaval – majd időskori riport részlet, Szózat utolsó négy sora.

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: „A szerelemben tényleg ezer fokon égtem és előfordult az is, hogy egy két pohár borocska derített jókedvre.”
 1. /Bejátszás/ Kosztolányi: Hajnali részegség

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: Császár Angelát köszöntöm. Ha már az előbb említettük a szerelmet és a nőket, következzen egy részlet Élthes Eszter, 2004-ben megjelent: Férjem a komédiás című könyvéből. Hogyan is ismerkedtek meg.
 1. Császár Angéla:  A írás címe: „Így kezdődött” (Ez a fejezet a honlapon ITT olvasható)

/beszélgetés/

 

 1. Bakos-Kiss Gábor: Következő vendégünk Nemcsák Károly. 1989-ben Csiszár Imre hívására szerződtél a Nemzetibe. Első közös munkátok az Antigoné volt, ahol a fia lehettél. /beszélgetés/
  80. születésnapján, a Thália Színházban megnézte A feketeszárú cseresznye című előadásotokat. Ott felköszöntötted. Hogyan történt?/beszélgetés/ /

2000-ben a Légy jó mindhalálig, Pósalaky urát, játszotta a József Attila színházban. Ezt az előadást Radó Denise rendezte. Ő ma este Szolnokon játszik. Kérlek, hogy olvasd fel nekünk mit üzent a művésznő.

 

 1. Nemcsák Károly: / felolvassa a levelet, ami ezzel a kis történettel fejeződik be/

„De azért egy kicsit másik oldalát is megmutassam, elmondok még egy kis történetet, remélem, jót nevet majd, ha hallja odafent az egyik felhőn ülve.
Egyik szünetben odafordult hozzám:   Denise-kém, Te szép vagy és tehetséges, csak az a baj, hogy én ennyire öreg vagyok. Tudod, ha legalább tíz évvel fiatalabb lennék, ÚGY tönkre tudnám tenni az életedet!”

 1. /nincs bejátszás/

 

 1. /Bejátszás/ Németh László: A két Bólyai /Piros-Bessenyei/
 1. Bakos-Kiss Gábor:    Németh László   A két Bólyai című darabjából láttunk egy részletet. Szeretettel köszöntöm Piros Ildikót, aki Huszti Péterrel együtt, február 10-én kapta meg a Bessenyei díjat!
 1. Bakos-Kiss Gábor: /beszélgetés/

 2. / Bejátszás nincs /
 1. Piros Ildikó /felolvasás/ - Deák Attila Bessenyei című könyvének utolsó fejezete -   (Ez a fejezet a honlapon ITT olvasható)
  Piros Ildi visszaemlékezése és a beszélgetést bevezető bejátszás ITT látható

 

 1. /Bejátszás/ Shakespeare: Othello /Madách Színház – Bessenyei –Huszti/

 2. /Bejátszás nincs/
 1. Bakos-Kiss Gábor: Huszti Péter volt az osztályfőnököm a Színművészetin. Ő most éppen egy doktori védésen van, vizsgáztat, így csak lélekben, de velünk van! – Engedjék meg, hogy felolvassam Huszti Péter Bessenyei Ferencről szóló írását a Királyok az alagútban című könyvéből. Az írás címe: „Te, Feri!”(Ez az írás a honlapon ITT olvasható)

  /a felolvasás végén az utolsó szál virágot is beteszi a vázába/

 

 1. /Bejátszás/   Tevje dal /170 évesek gála – összes Tevje/ /
 2. a dal végére a függöny összemegy.