BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja


ISMERETLEN FOTÓK


2007-ben kilenc fotót tettem fel erre az oldalra, olyan képeket, melyeknek keletkezési dátumát, vagy a rajta szereplők nevét nem tudtam megállapítani.

Időközben azonban minden fotóról ismertté váltak az adatok. Utoljára maradt ez a Miskolcon készült két kép. Ma – azaz 2019. február 23-án – az ezen az utolsó képen látható hölgy kilétére is fény derült: Ő Kiss Ilona színésznő, aki az 1942/43-as évadot szerződtetett kolozsvári színésznőként – Bázsa Évával együtt – vendégként a Miskolci Nemzeti Színházban töltötte. 1943 őszén már nem volt Miskolcon, később azonban Szegeden megint együtt játszott Ferivel.
     Ő játszotta többek között az Idegen asszony főszerepét abban a darabban, melyben Bessenyei Ferenc Miskolcon először kapott főszerepet. Lásd a MÁSODIK ÁLLOMÁS: MISKOLC, 1942-1944 című oldalt.
     Kiss Ilona 1951-ben játszott a Teljes gőzzel című filmben is. Először Both Béla, majd később Bródy Tamás felesége lett; akivel együtt nyugszanak a Farkasréti temetőben.

Bessenyei Ferenc nem sokkal Kiss Ilonával való kapcsolata után ismerkedett meg Szederkényi Adával, akit feleségül vett. Míg Adával egyetlen közös privát képük sincs a miskolci évekből, addig Kiss Ilonával több is készült, melyeket megőrzött.     Az alsó kép Miskolcon a Városbíróság - Színészek futballmeccsen készült 1943. április 11-én. Középen Feri előtt kezében zászlóval áll Kiss Ilona. A kezdőrúgást – az újságok tanúsága szerint – Komlós Juci rúgta, de úgy látszik, azért a többi népszerű színésznőnek, köztük Kiss Ilonának is jutott valamilyen szerep a meccsen.             ÉLETE         PÁLYÁJA        SZÍNHÁZ         KEZDŐLAP         FILM-TV         EGYÉB         KÉPGALÉRIA