BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

BESSENYEI FERENC
1919. FEBRUÁR 10. – 2014. FEBRUÁR 10.

2014. február 10.
BESSENYEI FERENC SZÜLETÉSÉNEK 95. ÉVFORDULÓJA


BESSENYEI FERENC JUTALOMJÁTÉKA
1956. január 20, 19:00 Kossuth Rádió

A Kossuth Rádió 1956. január 20-án, pénteken 19 órakor sugározta a Zsurzs Éva rendezte „Bessenyei Ferenc jutalomjátéka” című műsort. Ebben az egyórás műsorban Bessenyei Ferenc legfontosabb, éppen műsoron levő előadásaiból (Bánk, Ványa bácsi, Fáklyaláng), valamint kedves, de már, illetve még nem játszott szerepeiből hangzottak el részletek.

Ez utóbbiakból az első, a Peer Gynt címszerepe, amit korábban játszott színházban – 1944-ben Miskolcon –, de arról természetesen nem maradhatott fenn felvétel. Ezt nem sokkal első Budapestre szerződése előtt játszotta. Amikor felszerződött a fővárosba az újságíróknak adott nyilatkozatában, többek között így vallott: „ha én egyszer az ország első színpadán is eljátszhatnám Peert…”. Ibsen e drámája egész életében egyik kedvenc darabja maradt, még akkor is, ha álma nem valósulhatott meg, a Nemzetiben nem játszhatta el Peer Gynt-t.
     Ebben az 1956-os jutalomjátékban, ami abban az időben készült, amikor kétséget kizáróan pályája csúcsán állt, Gobbi Hildával a Peer Gynt-ből is elmondott egy részletet. Ebből hallható most, 95. születésnapja alkalmából egy 3:26 perces dialógus (inkább monológ).

A másik felvételen az ekkor 37 éves Bessenyei Ferenc – neves színészkollégái (Kállai Ferenc, Deák Sándor, Somogyvári Rudolf) pár szavas közbeszólásával – egy 10 perces monológot mond el a Lear király a negyedik felvonás hatodik színéből.
     Az összekötő szöveg szerint Bessenyei Ferenc „színészi vágya a Lear, tervei között ezidőben ez a szerep áll az első helyen”. Mint tudjuk, valójában még sokáig kellett várnia, amíg eljátszhatta Shakespeare Lear királyának főszerepét. Először 1977-ben a Szegedi Szabadtéri Színpadon játszotta Vámos László rendezésében, utána ugyancsak Vámos László rendezésében a televízióban [ez kapható dvd-n], majd 1994-ben a Gyulai Várszínházban, illetve a budai Várszínházban a Sík Ferenc rendezte előadásban.
     A most elhangzó, 1956-os felvételen a drámának az a jelenete hallható, amikor a már félig megőrült Lear a megvakított Glosterrel és annak elbujdosott fiával, Edgarral találkozik.Peer Gynt részlet: wma fájltípus: 3:26 perc; 835 KB

Lear király részlet: wmv fájltípus: 9:58 perc; 2,34 MB


Feltéve: 2014. február 14.

VISSZA A SZÜLETÉSNAPI MEGEMLÉKEZÉSHEZ


             ÉLETE         PÁLYÁJA        SZÍNHÁZ         KEZDŐLAP         FILM-TV         EGYÉB         KÉPGALÉRIA