BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

BESSENYEI FERENC MŰVÉSZETI DÍJ


Bessenyei Ferenc szülővárosa, Hódmezővásárhely művészeti díjat alapított, melyet Bessenyei Ferencről neveztek el. A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amely a kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Hódmezővásárhely Díszpolgárának nevét viseli, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése, B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegyének hozzájárulásával 2008. május 29-én hozott rendeletében alapította meg.

A díjalapítás történetéről és az első díjkiosztó ünnepségekről a HÍREK, illetve ezen az oldalon olvasható beszámoló


Beszámoló a 2015. évi díjátadásról

Fogarassy Judit és Mihályi Győző kapta az idei Bessenyei-díjat

A Magyar Kultúra Napja, azaz január 22. helyett, idén, Bessenyei Ferenc halálának 10. évfordulójára tekintettel, a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat már január 18-án, vasárnap adták át a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az ünnepség két részből állt: 17 órakor kezdődött az ünnepélyes díjátadó ünnepség, amit rövid szünet után a Bessenyei Ferenc emlékest követett.

A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat idén Fogarassy Judit táncművész és Mihályi Győző Jászai Mari díjas, érdemes művész kapta. Az ünnepség, mint mindig, ezúttal is a Himnusszal kezdődött, amit a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar Klarinét Kvintettje játszott Kovács István karnagy vezetésével. Ezt egy Ady-vers követte, ami után Almási István polgármester, majd B. Élthes Eszter mondta el köszöntőjét.

Almási István polgármester örömét fejezte ki, hogy a nemzeti értékekhez Hódmezővásárhely is hozzájárul. Ismertette, a város képviselő-testülete a helyi és az egyetemes kultúra fontosságát hangsúlyozta akkor, amikor 2008-ban megalapította a Bessenyei-díjat. Az elismerést azok kaphatják meg, akik helyi vagy országos szinten művészeti tevékenységükkel hozzájárulnak a kultúra ápolásához.

Ezután következett a hódmezővásárhelyi díjazott, Fogarassy Judit táncművész méltatása – az utóbbi három év szokása szerint egy kisfilmmel, majd maga a díjátadás. Az elismeréseket Lázár János miniszter, Almási István polgármester és B. Élthes Eszter, a tíz esztendeje elhunyt Bessenyei Ferenc özvegye adták át.

Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus több mint három évtizede balett és dzsessztánc stúdiójában szellemi szabadfoglalkozásúként neveli a fiatalok százait az egészséges életmód, a tánc és a művészetek iránti nyitottságra. Hódmezővásárhely és a környező települések kulturális életének és jótékonysági tevékenységeinek 35 éve aktív részese, növendékei rendszeres fellépői kulturális rendezvényeknek és képviselik a várost is külföldön.
     Fogarassy Judit a rangos elismerést megköszönő beszédében hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy átvehette a díjat. „Ugyanolyan lelkesedéssel tanítok a jövőben is, mint ahogy eddig. Arra nevelem a gyerekeket, hogy szorgalommal és kitartással bármit elérhetünk az életben, és minden álmunk valóra válhat” – tette hozzá. A másik díjazott, Mihályi Győző pályáját bemutató kisfilm előtt Zoltán Péter Bessenyei- és Príma-díjas klarinétművész és Borsos Annamária Príma-díjas zongoraművész játékát élvezhette a szép számmal megjelent közönség.

A Mihályi Győzőt bemutató kisfilmet a díjátadás, majd a díjazott és a moderátor rövid, rendkívül jó hangulatú csevegése követte, melynek keretében Mihályi Győző felelevenítette, hogy pályája elején a Délibábok hősében együtt játszott Bessenyeivel, akire példaképként tekintett. „Nyitott szívű emberként ismertem meg, aki tele volt szeretettel. Fiatal színész koromban, még első televíziós munkám során, a Délibábok hősében játszhattam együtt Bessenyei Ferenccel, akit mentoromnak és példaképemnek tekintettem” – mondta a díjazott, akivel pár nappal korábban Scherer Zsuzsa készített interjút, ami „Mihályi Győző díjat kap” címmel olvasható az interneten.„JÓ VOLT ÉLNI”
BESSENYEI FERENC EMLÉKEST
halálának 10. évfordulója alkalmából

A szünet után következett a „Jó volt élni” címet viselő, Bessenyei Ferenc tiszteletére készült emlékműsor, amit A. Szabó Magda, a budapesti Nemzeti Színház stratégiai igazgatója állított össze, és amiben a Nemzeti Színház művészei közreműködtek.
     „Tíz éve hunyt el a kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei Ferenc, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze. Az emlékére összeállított műsorban részleteket láthatunk híres nemzeti színházi és filmszerepeiből, hallhatjuk verset mondani. Elhangzik néhány, a nagyközönség számára eddig ismeretlen felvétel, dokumentum is. A műsorban szereplő Nagyváradi Erzsébet, Blaskó Péter, Rubold Ödön felidézik Bessenyei Ferenchez fűződő személyes emléküket is.”

Az emlékest Bessenyei Ferenc nagyhatású szavalatával – Vörösmarty: A vén cigány – fejeződött be.


Az eseménnyel kapcsolatban a honlapon a következő dokumentumok láthatók:

     – Fogarassy Judit két ajánlása
     – Mihályi Győző ajánlása
     Almási István polgármester köszöntője – részlet
     – B. Élthes Eszter beszéde írásos formában
     – B. Élthes Eszter beszéde
     – 41. zsoltár: elmondja Mihályi Győző (a bemutató kisfilm helyett)
     – Mihályi Győző megköszöni a díjat
     – Interjú a két díjazottal

     – Az emlékest programja
     – Az emlékest utolsó műsorszáma: Vörösmarty: A vén cigány

Az ünnepségről a legtöbb fotó a promenad.hu honlapon található:
„Átadták a Bessenyei-díjakat Vásárhelyen” cikk alatt
http://promenad.hu/cikk/atadtak-a-bessenyei-dijakat-vasarhelyen-galeriaval-150247


A Bessenyei-emlékestet a budapesti Nemzeti Színház 2015. január 22-én és február 10-én mutatja be mind a kétszer 19:30 kezdéssel.

Feltéve: 2015. január 20.
Kiegészítve: 2015. január 25.


VISSZA


             ÉLETE          PÁLYÁJA         SZÍNHÁZ          KEZDŐLAP          FILM-TV          EGYÉB          KÉPGALÉRIA