BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

BESSENYEI FERENC MŰVÉSZETI DÍJ

Művészeti díjat neveztek el Bessenyei Ferencről


Bessenyei Ferenc szülővárosa, Hódmezővásárhely művészeti díjat alapított, melyet Bessenyei Ferencről neveztek el. A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amely a kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Hódmezővásárhely Díszpolgárának nevét viseli, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése, B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegyének hozzájárulásával 2008. május 29-én hozott rendeletében alapította meg.

A díjalapítás történetéről és az első díjkiosztó ünnepségekről ezen az oldalon olvasható beszámoló


Beszámoló a 2013-as, jubileumi, ötödik díjátadásról

Jordán Tamás és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara kapta idén a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismerést Almási István polgármester (Fidesz–KDNP) és B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye adta át az alföldi város a magyar kultúra napja alkalmából rendezett díszközgyűlésén.

A magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtóknak odaítélhető díjjal – a város pecsétjével ellátott oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett – 500 ezer forintos pénzjutalom is jár.

A díszközgyűlés Almási István polgármester köszöntőjével vette kezdetét, majd a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola kamarakórusának közreműködésével a jelenlevők elénekelték a Himnuszt. Ezután Rácz Tibor színművész, a Szegedi Nemzeti Színház tagja szavalta el Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című versét.
     A szavalást követően a moderátor, Szeberényi Klára felolvasta Lázár János államtitkár, országgyűlési képviselő úr beszédét, aki elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a díjátadáson. A díszközgyűlés programja zenével folytatódott: Hajdú Mihály Magyar pásztordalok művét Kovácsné Gyovai Andrea és Lauer Ágnes adták elő.
     Produkciójuk után B. Élthes Eszter köszöntötte a jelenlevőket és a díjazottakat. Ezután következett az egyéni díjazott, Jordán Tamás méltatása, ami ez évben teljes egészében vetítésből, illetve a képekhez fűzött narrátori szövegből állt.
     A méltatás után Almási István polgármesterrel együtt átadták a Bessenyei Ferenc díjat Jordán Tamásnak, aki ezt követően pár mondatot szólt az egybegyűltekhez.

Ezt követte a csoportos kategória nyertesének méltatása, a díj átadása, majd a zenekar vezetőjének, Kovács István őrnagynak a köszönetnyilvánítása.

A díszközgyűlés Franz Strauss Téma és variációk című művével – Vágó János és Lauer Ágnes tolmácsolásában – és a Szózat közös eléneklésével ért véget.


Az idén hetvenesztendős Jordán Tamás – aki mint mondta, szakmai pályafutása egyik csúcsának tekinti a Bessenyei-díjat – a műegyetemen szerzett geodétadiplomát. Már felsőfokú tanulmányai során kapcsolatba került a színházzal, és 1972-ben végleg a színészi hivatás mellett kötelezte el magát. Játszott a 25. Színház, a Várszínház társulatában, 1980 és 1991 között a fénykorát élő kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt, 1991-ben a budapesti Merlin Színház egyik alapítója és igazgatója lett, 2003-tól pedig öt éven át a Nemzeti Színházat vezette.

2008-ban Szombathelyen megalapította a Weöres Sándor Színházat, amelyet azóta is irányít. Színpadi szerepei mellett több filmben is játszott, amelyek közül kiemelkedő a Bacsó Péter rendezte, 1985-ben készült Hány az óra, Vekker úr? című filmben nyújtott alakítása. Számos szakmai szervezetben töltött be vezető tisztséget, munkásságát egyebek mellett Jászai- és Kossuth-díjjal is elismerték.


A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 2001-ben alapított, jelenleg 24 fős hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara fennállása óta aktívan részt vesz a város kulturális és művészeti életében, ünnepségein.

Az együttes számos katonazenekari fesztiválon lépett fel itthon és külföldön egyaránt. Az évi 150 katonai feladat mellett a zenekar már több alkalommal adott komolyzenei koncertet. A Kovács István őrnagy irányította együttes a szolgálati repertoáron kívül törekszik a magyar fúvószenei irodalom, a nemzeti hagyományok népszerűsítésére is.


A díjátadásról többek között a következő internetes oldalakon láthatnak, illetve olvashatnak:
         Bessenyei-díjat adtak át Hódmezővásárhelyen
         Ők kapták a Bessenyei-díjat
         Díszközgyűlés Vásárhelyen

A www.promenad.hu oldalon található fotógalérián a közgyűlésről és az esti ünnepi gáláról is találnak képeket.

A Hír tévé január 22-i Híradójában viedó-bejátszással emlékezett meg a díjátadásról, ezt az mno.hu oldalon lehet megnézni a Bessenyei-díjat adtak át Hódmezővásárhelyen link alatt.

A honlapon a díjátadásról a következő videófelvételek láthatók:
         B. Élthes Eszter beszéde
         Jordán Tamás beszéde


Este 7 órakor a Magyar Kultúra napja tiszteletére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a Bessenyei-díjasok közül az idei díjazott Helyőrségi Zenekar, a tavalyi díjazott Fandante Kamarakórus, és a 2010-ben díjazott, Kankalin Néptáncegyüttes adott ünnepi műsort, melyen Almási István és B. Élthes Eszter mondott rövid köszöntő beszédet.

– Hódmezővásárhelyen a Magyar Kultúra Napja elválaszthatatlan Bessenyei Ferenc emlékétől, aki életpályája során a kultúra hétköznapi szerepére igyekezett felhívni a figyelmet. Kölcsey teoretikus munkásságához kapcsolódnak Bessenyei szavai, amikor úgy fogalmaz: „A színháznak mindig úgy kellene állnia, mint a bajba jutott hajón a kapitánynak, hogy a bajbajutottak tudjanak honnan erőt meríteni. A színháznak minden időben és minden helyzetben kutya kötelessége tudni, hogy mi az emberszabású élet.” – mondta Almási István megnyitó beszédében.
     A polgármester szerint Bessenyei és Kölcsey életművét nem más köti össze, mint a magyar kultúra iránti elhivatottság és áldozatkészség. Hódmezővásárhely képviselőtestülete ezt a hagyományt követte, amikor 2008-ban megalapította, és a színészóriásról nevezte el azt a díjat, amely az amatőr és a hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, néptánc, vers és prózamondás kategóriákban az ország művészeti életében nyújtott kimagaslók, példamutatók teljesítményét ismeri el.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálaesten jelen volt Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter, aki beszédében utalt rá, hogy különös ünnep van, hiszen ötödik éve, hogy a Bessenyei-díjat kiosztják. Megköszönte a díj-alapítását, és hogy az újjáépített művelődési központ Bessenyei Ferenc nevét vette fel. Mint mondta, örömmel tapasztalja, hogy értékes produkciók szerepelnek a kulturális intézmény műsorán.

A műsort a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar nyitotta, akik ezen a napon vehették át a Bessenyei-díjat. A Kovács István őrnagy vezényletével játszó katonazenekar előadásában többek között Erkel Ünnepi zenéje, Pazeller Jakab Kossuth-indulója, és ráadásként egy Kálmán Imre operett egyveleg hangzott el.

Ezt követően a Bessenyei-díjjal tavaly elismert Fandante Kamarakórus állt színpadra. A gálaest a Kankalin Néptáncegyüttes táncával ért véget.

(forrás: www. mno.hu és www. promenad.hu)


Feltéve: 2013. január 31.


VISSZA


             ÉLETE          PÁLYÁJA         SZÍNHÁZ          KEZDŐLAP          FILM-TV          EGYÉB          KÉPGALÉRIA