BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

BESSENYEI FERENC

1919. FEBRUÁR 10. – 2010. FEBRUÁR 10.

2010. február 10.
BESSENYEI FERENC SZÜLETÉSÉNEK 91. ÉVFORDULÓJA

A honlap Bessenyei Ferenc születésének 91. évfordulója alkalmából két örvendetes eseményről számol be.


Bessenyei Ferenc köszöntése a Magyar Televízióban

A Magyar Televízió egyes csatornáján a „Hogy volt?!” című sorozat február 7-i, vasárnapi adásában Bessenyei Ferencet köszöntötték, mégpedig csaknem teljes két és fél órán keresztül.
     A műsor ITT tekinthető meg.

A 12:35-kor kezdődő (és 15:05-ig tartó) műsorban – az ismert, többször sugárzott részletek mellett – számtalan ritkán játszott felvételt is bemutattak. Sőt, a „névjegy” alatt egészen ismeretlen, nagyrészt a próbákon, a felvételek szünetében készült Bessenyei-fotók voltak láthatóak.
     Az ismert felvételek közé tartoztak többek között: A koppányi aga testamentuma, A fekete város, Egy magyar nábob, Othello, Dúvad, Galilei, A falu jegyzője, Különös házasság, A helység kalapácsa, Vén cigány, „Bessenyei Ferenc vendégei voltunk” – míg a kevésbé ismertek közé például a Rembrandt, Széchenyi, Az ezerkettedik éjszaka, Erdők szép virága, „Főzőcske” és részletek a 70 éves születésnapi Erkel-színházbeli köszöntőből, valamint számos zenei felvétel.
     A stúdió vendégei Piros Ildikó, Avar István, Kovács István és B. Élthes Eszter, a két műsorvezető, Sugár Ágnes és Gaskó Balázs volt.

Szerencsére Bessenyei Ferencről több tévés összeállítás készült már, de ez a mostani mind hosszúságával, mind tartalmával és hangulatával a legjobbak közé tartozik, és sikerrel igyekezett méltó lenni az ő színészi és emberi nagyságához.

(Azóta a Hogy volt? sorozat ezen adását is többször megismtételték már, de sajnos egy órára lerövidítve.)


Három részlet a műsorból:

Főzőcske (1983)
wmv fájltípus: (1,2 MB 1:01 p)

Piros Ildi zárószavai a „barátságról”
wmv fájltípus: (284 KB 13 mp)

Gyere ülj kedves mellém (1984)
wmv fájltípus: (1,7 MB, 1:27 p)

A műsor az mtv honlapján ITT vagy
ITT tekinthető meg


KÉPEK AZ ADÁSBÓL


Művelődési Központot neveznek el Bessenyei Ferencről

A második örvendetes hír Hódmezővásárhelyről való, és így szól: „Bessenyei Ferenc nevét veszi fel az Agóra program keretében átalakított Petőfi Művelődési Központ 2012-től. Többek között erről hozott döntést Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlése februári rendes ülésén.” (forrás: http://www.hodmezovasarhely.hu/cikkek/uj-nevet-kap-a-pmk-3859)

2010-02-05-es dátum alatt Hódmezővásárhely hivatalos honlapján „Új nevet kap a PMK” címmel számol be a városatyák döntéséről:
     „Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város februári rendes közgyűlésén Almási István alpolgármester indítványára döntés született a Petőfi Sándor Művelődési Központ névváltoztatásáról. Az alpolgármester javaslatának megfelelően az intézmény a közeljövőben induló 1,2 milliárdos felújítását követően 2012-től Bessenyei Ferenc nevét veszi fel, emléket állítva ezzel a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművésznek.”
(A képen Almási István alpolgármester úr az előterjesztéskor)


             ÉLETE         PÁLYÁJA        SZÍNHÁZ         KEZDŐLAP         FILM-TV         EGYÉB         KÉPGALÉRIA