BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

A NEMZET SZÍNÉSZEINEK
EMLÉKÉRE LÉTESÍTETT MŰVÉSZLIGET

2009. ÁPRILIS 18.
BOGÁCS

A Nemzet Színészeit illetve a már elhunyt Nemzet Színészeinek hozzátartozóit ez év márciusában Hanák Zsolt „ötletgazda” és Verhóczki Sándor Bogács község polgármestere a következő levéllel kereste meg:

„Mint művészetet szerető műszaki ember, régen töröm a fejem azon, hogy miként lehetne a színművészet nagyjainak egy olyan mindenki által, mindenkor látogatható objektumot létesíteni, mint például a múzeumok, vagy a szoborparkok. Így született meg a gondolat, egy fasor, vagy liget kialakítására, melynek a fáit a magyar színművészet nagyjai ültetnék. Itt az utókor méltón megemlékezhet talán századok múlva is, nemzeti színjátszásunk nagyjairól.

Elképzeléseimhez lelkes támogatóra találtam Verhóczki Sándor, Bogács polgármesterének személyében, aki elmondta, hogy most van kialakulóban a termálfürdőre és a környező üdülőkre néző hegyoldalban, egy turisztikai programoknak helyet adó terület, szabadtéri színpaddal, vendéglátóhelyekkel, a hegybe vájt, régmúltat hordozó borospincékkel. Úgy gondolom, mindez emléktáblákkal megjelölt fák között, mint »művészliget«, megvalósítja eredeti célomat.

A »művészliget« első fáinak ültetése ez év tavaszán lesz, április 18-án szombaton 11 órától. Egy-egy fát ültetnének a korábbi, már eltávozott Nemzet Színészei emlékére, egyet-egyet pedig a mai Nemzet Színészei ültetnének.” A »művészliget« első fáinak ültetésére április 18-án került sor Bogácson, a Budapesttől keletre 130 km-re, Mezőkövesdtől és Egertől mintegy 10 km-re, a Hór és a Szoros patak összefolyásánál, a Bükki Nemzeti Park bejáratánál fekvő Árpád kori településen.

A helyiek nívós műsorszámaival tarkított megnyitó ünnepség házigazdája Császár Angéla, a Magyar Színház (a régi Nemzeti Színház) művésznője volt. Miután a vendégek elültették saját, illetve hozzátartozójuk (a korábbi Nemzet Színészének) fáját, egy-egy piramis tölgy facsemetét, a község polgármestere, Verhóczki Sándor és az „ötlet gazdája”, Hanák Zsolt egy csokor virág kíséretében emléklapot nyújtott át nekik.

A nagyon megható és szívélyes ünnepség a borospincében igen finom ebéddel folytatódott, melyen a polgármester úr újabb ajándékkal kedveskedett a vendégeknek: egy ajándékcsomag mellé mindenki három üveg emlékbort kapott, melyre egy helyi grafikusművész a Nemzet Színészeinek képét véste.A tábla szövege: A NEMZET SZÍNÉSZEINEK LIGETE, ALAPÍTVA 2009


KÉPES BESZÁMOLÓ AZ ÜNNEPSÉGRŐLaz ünnepség háziasszonya, Császár Angéla
és Bogács polgármestere, Verhóczki Sándor

BESSENYEI FERENC FÁJA

Az emléktáblán a Bessenyei Ferenc neve alatt levő évszám azt az évet mutatja, melyben a Nemzet Színészei közé választották (mint köztudott, a Nemzet Színésze díjat 2000-ben alapították). A jobb oldali képen az Bessenyei Ferenc Emléklapja és csokra látható a fa és az emléktábla mellett.


                              Az emléklap

Az emlékbor
Bessenyei Ferenc fájának elültetése után
Hanák Zsolt és Verhóczki Sándor átadja
Bessenyei Ferenc özvegyének az emléklapot és a virágcsokrot

Máthé Erzsi művésznő faültetés közben


Hanák Zsolt ötletgazda átnyujtja
Máthé Erzsinek az emléklapot és a virágcsokrot

Király Levente


Máthé Erzsi és Avar István, a Nemzet Színészei
kettőjük között Avar István felesége az emléklapot néziaz ELEJÉRE    


             ÉLETE         PÁLYÁJA        SZÍNHÁZ         KEZDŐLAP         FILM-TV         EGYÉB         KÉPGALÉRIA