KÓS, MÓRICZ, ILLYÉS - TABLÓ

Bessenyei Ferenc
Illyés Gyula, Kós Károly és Móricz Zsigmond darabjaiban:

Bal oldal:
Nemzeti Színház, 1956., Dózsa
- Mészáros Ágival
Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 1971.,
  Uri muri: Szakhmáry Zoltán
- Ronyecz Máriával
- Almási Évával
Vígszínház, 1982., Uri muri: Csörghö Csuli
- Huszár Lászlóval, Szakácsi Sándorral és Balázs
  Péterrel
Nemzeti Színház, 1954.,
  Uri muri: Zséllyes Balogh Ábel
- Balogh Lászlóval, Tompa Sándorral és Rajczy
  Lajossal
Nemzeti Színház, 1952.,
  Az ozorai példa: Börcsök József
- Básti Lajossal

Jobb oldal:
Nemzeti Színház, 1956., Dózsa
Nemzeti Színház, 1959., Budai Nagy Antal
Nemzeti Színház, 1952.,
  Az ozorai példa: Börcsök József
- Mészáros Ágival

„…erkölcsi magatartásuk példaadó. Dózsa, Széchenyi, Kossuth, Görgey és még sorolhatnám napjaink jeles alakjainak megformálásáig, valamennyiük életútjának, bukásának vagy sikerének félelmetes morális háttere van. Különösen felértékelődik ez napjainkban, ebben a tudatzavartól mételyezett korban, amikor nemzeti öntudatunk igencsak megerősítésre szorul. Nagyon nehéz egy olyan magas hőfokon izzó erkölcsi magatartásformának érvényt szerezni a színpadon, mint akár Dózsáé volt, aki azt mondta: „inkább égessenek meg, minthogy hóhérokat neveljek saját fajtám ellen!”

Lintner Sándor: „A színház az emberi szellem tisztessége”
Magyar Hírek, 1982, március 20.


„Aki bátor kiállani az emberek elé, annak valami olyan kincset kell önmagában bírnia, ami a legritkább és amire mindenki vágyik: a hitet. Annak hitének kell lennie, tudásának kell lennie és azt a fényt kell sugároznia, ami a legdrágább: az emberi jóság, az emberi idealizmus, az emberi megértés fanatizmusát.”

Móricz Zsigmond


„A címszereplő Budai Nagy Antal a hősöknek abba a csoportjába tartozik, akik nem akarják vállalni történelmi hivatásukat, s csak a szorongató körülmények kényszerítik őket sorsuk beteljesítésére. (…)
Az előadásnak a Budai Nagy Antalt alakító Bessenyei Ferenc a legfontosabb szereplője; nagy része van az előadás sikerében.
Játéka színes, változatos, sokarcú és képről képre újabb meglepetésekkel szolgál, tépelődő ember, gyengéd szerelmes, biztos kezű hadvezér és farkas-mosolyú, méltó ellenfél a nagyurakkal szemben.”

Kemény György: Kós Károly: Budai Nagy Antal
Bemutató a Nemzeti Színházban
Népszabadság, 1959. szeptember 24.


„A Nemzeti Színház az elmúlt negyven évben intenzív szellemi ellenállási központtá vált. Mert amikor a nemzeti lobogóra még ránézni sem lehetett, mi az Ozorai példában forradalmat játszottunk.
Majd jött Dózsa, Galilei, Széchenyi. Mind azt jelentették, hogy nem. S ezen a kicsi résen kinézhettünk és összekacsinthattunk a közönséggel. Szólhattunk: értsétek meg, a rendszer nem azonos a nemzettel!”

Frigyes Ágnes: Köszöntjük Bessenyei Ferencet
Tallózó, 1994. február 10..


VISSZA