MUSICAL - TABLÓ

A tabló képei

Jobbra fent:
Fővárosi Operett Színház, 1966., My Fair Lady
- Galambos Erzsivel

Bal oldalon és középen
Hegedűs a háztetőn, 1973. és 1985.
- Benkóczy Zoltánnal

Alsó három kép:
Művelődési Központ, 1988., Zorba
- Csere Lászlóval és Straub Dezsővel

„ - A Nemzeti most nagy sikert arat a My Fair Ladyvel.
- Higgins professzor nekem is az egyik kedvenc szerepem volt. Több mint százszor játszottam, hol Galambos Erzsivel, hol Lehoczky Zsuzsával. Igaz, hogy az Operettszínházban.”

Garsai Tamás: Úrmérték, Kurír, 1995. január 17.


„Mottóként hadd idézzek valamit a darabból, hogy máris tisztán lássa, hogy miről van szó. Figyeljen: „Hegedűs a háztetőn… Bolondosan hangzik, nem? De a mi kis falunkban hát bizony valamennyien hegedűsök vagyunk a háztetőn. Igyekszünk kicsalni egy kellemes, egyszerű dallamot, anélkül, hogy kitörnénk a nyakunkat.” Rövid megfogalmazása ez a humanista mű eszmei mondanivalójának, annak, hogy egy kis nép az élet kétségbeejtő helyzetében hogyan tud önmaga maradni, hagyományaiban, nyelvében, szokásaiban, erkölcsében. Tulajdonképpen a humanizmus himnusza. Az előbbiek Tóbiás jellemezését is jelentik. Az ő alakjában összpontosul mindez, az ő vezetésével él ez a család, amely egész kis közösség. Tóbiás az őszinte emberi együttélés törvényeit, vágyait, igényét fogalmazza meg, s amit nekünk mond: a világon soha nagyobb szükség nem volt arra, hogy az erősebb ne tapossa el a gyöngét, mint most.
Igyekszem jól felkészülni erre a nagyon nehéz, sok színészi erőt kívánó feladatra. A szerepformálás három hónapja alatt semmilyen más munkát nem vállalok, a bemutatóig csak Tóbiásra koncentrálok. Azt akarom, hogy a Hegedűs a háztetőn olyan legyen, amilyennek lennie kell!”

Győri Illés György interjúja Bessenyei Ferenccel


„ - Hadd gratuláljak ahhoz, hogy az év musical-színésze lett. Mit jelent ez az Ön számára?
- Ennek előzménye, hogy már hosszú évek óta – a prózai színház mellett – nagyon sok sanzont, zenei darabot készítettünk a rádiónak. Ezek gyakorta elhangzottak. Aztán remekül sikerült a Zorba előadása. Ennek hatalmas és nagyon nehéz zenei anyaga van, ám ezzel szépen megbirkóztunk, s meg is élt vagy negyven előadást. Ennek nyomán esett rám a választás. Díjat kapni minden körülmények között nagyon jó, mert ez az embert további munkára serkenti, hisz érzi, hogy mind a közönség, mind pedig a szakma odafigyel rá.”

Sárhegyi István: 7 kérdés 7 válasz
Bessenyei Ferenc: „A színház se jobb, mint a társadalom…”
Népújság, 1989. január 28.


Azok a kiválasztott idézetek, melyek csak helyhiány miatt maradtak le a kész tablóról:

„Maga Tevje egyáltalán nem idegen azoktól a nagy drámai figuráktól, akiket korábban játszottam. Magatartásában ott él a szépre, harmóniára való törekvés, de szembetalálkozik az élet kegyetlenségével. A tejesember drámája – mindannyiunké. Mindannyian örököltünk egy klasszikus morált, ami nemcsak gát volt, de támasz is, és ami a szemünk láttára bukott meg. És mi sem tudjuk, ragaszkodjunk-e hozzá továbbra is? Ugyanez történik a Hegedűs a háztetőnben. A tejesember házában – sőt az ő helyeslésével – egyszerre megbukik a hagyomány szentesítette erkölcs, s ez a bukás őt magát is felébreszti. Nemcsak az idők változására kell rádöbbennie, ami voltaképpen közhely, hanem arra is, hogy a régi szabályok és szokások eltörlése mennyi jó energiát szabadít fel.
A tejesember lélekben még legkisebb lányának, Chavának is megbocsát, aki a szerelem parancsára kiszakad a közösségből. De ezt a megbocsátást a közösség színe előtt már nem vállalhatja. És a legmesszebbre akkor jut el, amikor saját magában, múltjában, jelenében, huszonöt éves házasságában is felfedezi ezt a hagyománytörő újdonságot, a szerelmet. Mi többet, szebbet várhat ennél színész attól a figurától, akivel azonosságot vállal?”

Boldog színházat szeretnék látni
Földes Anna interjúja
Színház, 1973. június


„Az Operettszínház jövőre felújítja a Hegedűs a háztetőn című musicalt, főszerepét én játszom. Még ha élne is bennem is némi hiányérzet, ez a darab, ez a szerep engem mindenért kárpótol. A Hegedűs a háztetőn nem csak egy sikeres előadás emlékét őrzi, hanem társadalmi jelentőségét is. Föloldja a talán még ma is létező társadalmi görcsöket, előítéleteket, és segít az emberek sokféleségének békés egymás mellett élését. Ez ellen történelmünkben oly sok hibát követtünk el…”

„Hálát mondok a sorsnak, hogy színész lett belőlem”
Gách Marianne beszélgetése Bessenyei Ferenccel
Film,Színház, Muzsika, 1984. augusztus 11.


„A Hegedűs a háztetőn Tevjéje jutalomjátékom, ajándékom, amelyben minden korábbi szerepem sugárzását érzékelhetem. Egy kis ember hatalmas sorsát mondhatom, énekelhetem el.”

Nádor Tamás: 10 kérdés Bessenyei Ferenchez
Magyar Ifjúság, 1985. augusztus 30.


VISSZA