BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

BESSENYEI FERENC MŰVÉSZETI DÍJ


Bessenyei Ferenc szülővárosa, Hódmezővásárhely művészeti díjat alapított, melyet Bessenyei Ferencről neveztek el. A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amely a kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Hódmezővásárhely Díszpolgárának nevét viseli, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése, B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegyének hozzájárulásával 2008. május 29-én hozott rendeletében alapította meg.

A díjalapítás történetéről és az első díjkiosztó ünnepségekről a HÍREK, illetve ezen az oldalon olvasható beszámoló


Beszámoló a 2017. évi díjátadásról

Kovács Zsuzsa és Borsos Annamária kapta az idei Bessenyei-díjat

Január 22-én, vasárnap, a Magyar Kultúra Napján, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a városnak ünnepséggel egybekötött díszközgyűlésen adták át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a két kitüntetettnek: Kovács Zsuzsa színművésznőnek és Borsos Annamária zongoraművész-tanárnak. A díjátadó ünnepség után hódmezővásárhelyi közreműködőkkel rövid gálát láthatott a lelkes közönség.

Az ünnepség a hétfői gyásznapra tekintettel egy perces néma csenddel, majd – mint minden évben – a Himnusz eléneklésével kezdődött.
     Ezután Árva László, a Németh László gimnázium igazgatója, a Bessenyei-díj bíráló bizottságának tagja köszöntötte a jelenlévőket. Személyes vallomással kezdett beszédében Bessenyei Ferenc mellett Németh Lászlóról, Illyés Gyuláról és Kölcsey Ferencről is megemlékezett, illetve idézett: „Megtisztelő, és büszkeséggel tölt el, hogy a város fogadott fiának, Németh Lászlónak a nevét viselő gimnáziumnak az igazgatójaként köszönthetem ma Önöket. És megtisztelő számomra az is, hogy ezt annak a díjnak az átadó ünnepségén tehetem, amely Vásárhely fiának, Bessenyei Ferencnek a nevét viseli. A Magyar Kultúra Napja Hódmezővásárhelyen immár évek óta Bessenyei Ferenc emlékének az ünnepe is. Munkássága kétségbevonhatatlanul méltó arra, hogy a nemzeti kultúra szimbólumaként tekintsünk rá. Többek között azért is, mert nagyon sokat tett azért, hogy Németh László drámáit ne száműzhessék a magyar színházi életből. Németh többször kifejezte írásaiban háláját a színészfejedelemnek, aki – idézem – »főszerepeim eljátszását a magyar dráma ügye iránti felelősség-érzettel vállalta s követelte«. … Németh László és Bessenyei Ferenc mellett ezen a napon meg kell idéznünk Kölcsey Ferenc alakját is, akit következetesen képviselt emberi és művészi erkölcse tett kiválasztottá arra, hogy megírja azt a versét, amely nemzeti imánkká válhatott, egy lelki hazában egyesítve mindenkit ezen a világon, aki csak magyarként tudj a élni az életét. Ennek a hazának a határai kikezdhetetlenek, nem fog rajtuk sem politika, sem hadsereg, mert azok számára elérhetetlen magasban van: a lélekben, a nyelvben, a hitben, a kultúrában. Ez ad otthont és menedéket, ez adja meg a megmaradás erejét az évszázadok óta időről időre ránk törő idegen népek, idegen vallások és ideológiák pusztító barbárságával szemben.”
     Beszédét Kölcsey intelmével fejezte be: „Az emberi tehetség parányi lámpa, mely egyszerre keskeny kört tölthet meg fényével; s ha egy helyről másra hurcoltatik, setétséget hagy maga után. Bizonyos helyhez kell azért kapcsoltatnunk, hogy azt jótékony világítással állandóul boldogíthassuk.” (Árva László beszédének teljes szövege ITT olvasható.)

Árva László igazgató úr után B. Élthes Eszter mondta el ünnepi beszédét, melyben a Bessenyei-díj jutalmazottjait, azaz az igazi művészt így jellemezte. „Ez a díj Bessenyei Ferenc nevét viseli, és ez a tény az elmúlt kilenc év díjazottainak kiválasztásánál döntő szerepet játszott: A város az alapító-okirat szellemében minden évben olyan előadóművészeknek adományozta, akiknek művészi hitvallása közel áll Bessenyei Ferencéhez, amit az jellemez, hogy az igazi művész nem »önmagát akarja kifejezni«, nem önmagát akarja érvényre juttatni a színpadon, hanem a művet, amiben játszik, a feladatot, amit rábíztak. Hódmezővásárhely város közgyűlése olyan művészeket díjaz, akik a nagyobb siker kedvéért sem hajlandók elárulni művészetüket, akik nem pillanatemberkék, akik nem médiakreálta sztárok, akik nem trükkökből élnek a színpadon, hanem vállalva mindazt a hátrányt, ami ezzel jár, »csak« szolgálnak; szolgálnak egy előadást, vagy szolgálnak egy ügyet, szolgálják a közösségüket és a közönségüket, és ezzel az egész országot, az egész magyarságot.” (A beszéd teljes szövege ITT olvasható.)

A beszédeket Kovács Zsuzsa színművésznőről készített kisfilm lejátszása követte. Kovács Zsuzsa a vásárhelyi tv-nek a díjátadó előtt adott nyilatkozatában többek között ezt mondta: „Nagyon nagy mérföldkő ez számomra, mert nekem csak Jászai-díjam van. Nagyon büszke vagyok, hogy megkaptam a Bessenyei-díjat, sok díjjal nem kényeztettek el. De a lényeg most az, hogy a Bessenyei-díj kint vár rám.”
     A „kint váró” díjat pár perccel később Almási István polgármester úr és B. Élthes Eszter adta át a könnyekig meghatódott művésznőnek, aki ezt követően így vallott pályájáról: „A Hegedűs a háztetőn-ben együtt szerepeltem Bessenyei Ferenccel, a lányát alakítottam. Azt az előadást soha nem felejtem el! Barátok voltunk, minden jó és szép volt, ami Feri körül történt, volt. Nagyon szerettem, éppen ezért úgy gondolom, most és itt, a róla elnevezett díjnak az átvételekor vagyok pályám csúcsán”. A moderátorral folytatott rövid interjújából azt is megtudhatta a közönség, hogy Kovács Zsuzsa kedvenc szerepe az Ének az esőben beszélni-énekelni nem tudó filmszínésznője volt, és hogy szerinte ezzel a szereppel aratta legnagyobb sikerét. (Egyébként az Élthes-beszédben idézett Bessenyei-dicséret is egy Ének az esőben előadás után hangzott el.) És azt is megtudhatta a közönség, hogy Bessenyei Ferenc „dögös húsokat” főzött, mindig azzal vendégelte meg barátait, köztük a Hegedűs a háztetőn darabbéli lányait.

Ezután Kónya Krisztina, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekesnője, a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj, első, 2009-es évi díjazottja Lauer Ágnes zongorakíséretével a My Fair Lady című musicalből elénekelte a „Ma éjjel táncolnék” című betétet.

A díjátadó ezután a Borsos Annamáriát bemutató kisfilmmel, majd az ő díjának átadásával folytatódott. „Végtelenül hálás vagyok azoknak, akik ideáig eljuttattak. Vásárhelyinek tartom magamat, még akkor is, ha nem itt születtem, pár hónaposan kerültem Vásárhelyre, és végül is itt, a vásárhelyiek előtt teljesedhetett ki az életem” – mondta el Borsos Annamária zongoraművész, zenetanár köszönetében.
     Borsos Annamária tiszteletére ezután egykori tanítványai – Boleman Kata és Csúcs-Ádók Anita –Dvorák: 8. szláv táncát adták elő zongorán.

A díjátadást szünet nélkül követte a gálaest, melyen a már szerepeltek, Kónya Krisztina és a Borsos-tanítványok mellett a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulói és a MH. 5. Bocskai Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrség Zenekar Rézfúvós Kvintettje is fellépett. Az iskola két tanulója meghatóan adta elő a Búcsú a szülői háztól című dalt a Hegedűs a háztetőn című musicalből, amit annak idején a Tevje-Bessenyei második lányát, a Hódelt játszó Kovács Zsuzsa énekelt, és ami az előadás egyik legemlékezetesebb pillanata maradt.

A gála Kónya Krisztina Vincze Zsigmond Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalának nagyhatású előadásával fejeződött be.

Az eseménnyel kapcsolatban a honlapon a következő dokumentumok olvashatók:
     – Kovács Zsuzsa színművésznő ajánlása
     – Borsos Annamária zongoraművésznő-tanár ajánlása
     – Árva László igazgató úr köszöntője
     – B. Élthes Eszter beszéde

Videófelvételek az ünnepségről:
     – Kovács Zsuzsa és Bessenyei Ferenc kettőse a Hegedűs a háztetőn musicalből
     – Részletek a Kovács Zsuzsát bemutató kisfilmből
     – Kovács Zsuzsa átveszi a díjat

A díjátadó ünnepségről az interneten számos oldal beszámolt; képgalériát főleg a vasarhelyitv.hu és a promenád.hu weboldalak közöltek.


(Az első fotón balról jobbra Szörényi Örs, Kovács Zsuzsa, Árva LÁszló, B. Élthes Eszter, Lörinczy György és Almási István polgármester úr nézi a műsort; a másodikon Árva László igazgató úr tartja köszöntőjét, a harmadikon B. Élthes Eszter beszél, a negyediken Kovács Zsuzsa átveszi a díjat, az ötödiken Kónya Krisztina énekel, a hatodikon Almási István polgármester úr Borsos Annamáriának adja át a díjat, a hetediken a Búcsú a szülői háztól című betétet adják elő a diákok, és a nyolcadikon Almási István polgármester úr, Kovács Zsuzsa, B. Élthes Eszter és Lörinczy György a Fővárosi Operettszínház főigazgatója a fogadáson)

Feltéve: 2017. január 24.
Kiegészítve: 2017. február 11.


VISSZA


             ÉLETE          PÁLYÁJA         SZÍNHÁZ          KEZDŐLAP          FILM-TV          EGYÉB          KÉPGALÉRIA