BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

BESSENYEI FERENC

2012. augusztus
SHAKESPEARE ÉJSZAKÁK A KOSSUTH RÁDIÓBAN

A Kossuth Rádió a londoni olimpia ideje alatt éjszakánként – éjjel 1 órától – Shakespeare-előadásokat sugároz.

Az első adás, A vihar rádiószínházi felvétele, július 27-ről 28-ra virradó éjszaka hangzott el. Ezután következett sorrendben a Rómeó és Júlia, II. Richárd (mindkettő a rádiószínház felvételeiből), A makrancos hölgy (a Madách Színház előadásában), Antonius és Kleopátra (rádiószínház), Téli rege (Kecskeméti Katona József Színház), Szentivánéji álom (rádiószínház).

Ezután jött – augusztus 3-ról 4-re virradó éjszaka – az első olyan darab, melyben Bessenyei Ferenc is hallható, mégpedig az Othello nemzeti színházi előadásának 1960-as felvétele, amit első ízben 1960. december 6-án sugárzott a rádió. Az 1954-es előadást (melyben még Szörényi Éva játssza Desdemonát, a rádió 1955. január 4-én közvetítette, aztán ezt a felvételt letörölték. Az archívumban hibásan a mai napig ez az 1960-as felvétel szerepel az 1954-es előadás felvételeként. Hogy nem az 1954-es felvétel maradt meg, azt a korabeli rádióújságokban megjelent szereposztások bizonyítják – az 1960-as lényegesen eltér az 1954-estől (Szörényi Éva disszidált, több színész más színházhoz szerződött).

Másnap, tehát augusztus 4-ről 5-re virradó éjszaka a Hamlet Madách színházi előadását közvetítette a Kossuth Rádió, azt az előadást, melyet 1964. június 15-én vettek fel, és első ízben 1964. július 5-én sugároztak a Kossuth Rádióban. Bessenyei Ferenc Claudiust alakítja.

Ezután megint egy Madách színházi közvetítés jön a Kossuth Rádió „Shakespeare éjszakák” című műsorűnak keretében, az Ahogy tetszik, majd másnap a Szeget szeggel Kaposvárról.

Augusztus 7-ről 8-ra virradó éjszaka az 1963-ban Major Tamás rendezésében a rádiószínház előadásában a rádió akkori Shakespeare-ciklusában felvett Macbeth kerül műsorra Bessenyei Ferenc főszereplésével.
     Másnap augusztus 8-ról 9-re virradó éjszaka pedig ugyanennek a ciklusnak egyik következő darabját, az 1961-ben felvett János király-t közvetíti a Kossuth Rádió. Itt Bessenyei Ferenc Hubert szerepében hallható.

Ezután még négy Shakespeare-darab kerül sugárzásra – Minden jó, ha jó a vége (rádiószínház), V. Henrik (rádiószínház), Vízkereszt, vagy amit akartok (Madách Színház) és a Tévedések vígjátéka –, de ezekben Bessenyei Ferenc már nem szerepel.
     A 17 bemutatott műből tehát 4 olyan előadást ismétel most meg a Kossuth Rádió, melyben Bessenyei Ferenc is játszik.
     Ez elég szerény arány, ha meggondoljuk, hogy a többi 13 bemutatásra kerülő Shakespeare darabból 4 olyan darab van (Rómeó és Júlia, Téli rege – mind a rádiószínházi, mind a Madách színházi –, A vihar, Szentivánéji álom), melyekben Bessenyei Ferenc játszott, s melyek még ma is megtalálhatók a rádió archívumában. 1960-ban a Nemzeti Színház Antonius és Kleopátra előadását – Bessenyei Ferenc főszereplésével – a rádió és a tévé is közvetítette, de mindkét helyen törölték a felvételt.
     Az itt említett darabokon kívül a rádió archívumában még 4 olyan Shakespeare előadás található, melyekben Bessenyei Ferenc szerepel (A windsori víg nők, Julius Caesar, Coriolanus, Lear király).

Az éjszakai felvételeket sugárzásuk után még három hétig meg lehet hallgatni a Kossuth Rádió weboldalán a hangtárban. (Augusztus 6-i közlés: A rádió „Shakespeare-éjszakák” internetes oldalain – mily érdekes – egyetlen olyan előadás sem szerepel, melyben Bessenyei Ferenc játszik, de a Hangtárban a műsorok között keresve, megtalálhatók az ő felvételei is.)

(A képen az 1960-as Othello előadásból Bessenyei Ferenc és a Desdemonát játszó Kohut Magda)

Feltéve: 2012. augusztus 6.


             ÉLETE         PÁLYÁJA        SZÍNHÁZ         KEZDŐLAP         FILM-TV         EGYÉB         KÉPGALÉRIA