BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja


ISMERETLEN FOTÓK


2007. június 12-én kilenc fotót
tettem fel erre az oldalra, olyan képeket, melyeknek keletkezési dátumát, és/vagy a rajta szereplők nevét addig nem tudtam megállapítani.
Időközben azonban minden fotóról ismertté váltak az adatok, amik rövid válaszként most már minden fotó mellett elolvashatók.

Ugyanakkor e fotók kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy velük kapcsolatban részletesebben is foglalkozzam születésük körülményeivel – ezt a 2022. november 17-én indult EZ IS, AZ IS oldalon teszem meg mind a kilenc fotóval – témájukat folyamatosan egymás után feldolgozva.     1. számú fotó
A kép – úgy tűnik – még a negyvenes években készült,
egyébként teljesen ismeretlen, mind a hölgy (civil vagy színésznő?) kiléte, mind a helyszín, mind az időpont tekintetében.


Megoldás:
A fotó valamikor az 1942-43-as évad alatt (valószínűleg 1943 tavaszán) készült Miskolcon.
A hölgy Kiss Ilona színésznő (1921-2004).

Részletes magyarázat ITT olvasható.     2. számú fotó
Ez már jóval későbbi kép, valószínűleg civil és az
1950-es évek második vagy 60-as évek első felében készülhetett. A hölgy kiléte és helyszín, alkalom ismeretlen.


Megoldás:
A fotó 1955. márciusában a Művészeti Szövetségek Házában rendezett színészbálon. készült. A hölgy, akivel Feri táncol Grebeskova orosz színésznő, a szovjet filmdelegáció egyik tagja.

Részletes magyarázat ITT olvasható.     3. számú fotó
Ez valószínűleg egy színdarab-fotó.
Bessenyei Ferenc partnere talán Gyurkovics Zsuzsa, de nem biztos.


Megoldás:
A fotó Gosztonyi János: Rembrandt című, a Katona József Színházban 1958 tavaszán bemutatott darabjának próbáján készült.
A partner valóban Gyurkovics Zsuzsa.

A darabbal kapcsolatban – a részletes beszámoló elkészülte előtt –
lásd a következő bejegyzést     4. számú fotó
Vidéki vendégszereplésre indul a Nemzeti Színház társulata, de hova és milyen darabbal és mikor? Bessenyei Ferenc balról a harmadik, jobbról a második Fenyő Emil, de a többiek ismeretlenek.
Csakúgy, mint az időpont és az alkalom.


Megoldás:
A fotó 1957. szeptember 1-én, vasárnap készült a Keleti pályaudvaron. A Nemzeti Színház együttese Pozsonyba indult vendégszereplésre.

A vendégszerepléssel kapcsolatban – a részletes beszámoló elkészülte előtt –
lásd a következő bejegyzést     5. számú fotó
Erről a fotóról csak az tudni, hogy melyik előadásról NEM készült:
az 1956-os Dózsáról nem, az 1959-es Budai Nagy Antal-ról nem.
De akkor miből és mikor és kik a hátul álló színészek?


Megoldás:
De igen, a Budai Nagy Antal egyik jelenetét ábrázolja, mégpedig – nem a kőszínházi, ahogy egy olvasó írta, hanem – az 1959 augusztusi szegedi szabadtéri előadásból.
(Bessenyei Ferenc szeptembertől a Nemzetiben más maszkban játszotta a főszerepet, mint augusztusban Szegeden.)
Feri partnere tőle balra Rajz János (és jobbra talán Barsy Béla).

Kós Károly darabjáról és az előadásról készülő beszámoló elkészültéig három fotót közlök: az első a szegedi előadás szereposztása, a második és harmadik a kőszínházba átvitt előadás két jelenete.     6. számú fotó
Ez a legrejtélyesebb felvétel. nyilvánvalóan az öltözőben készült, mégpedig a legnagyobb valószínűséggel egy szabadtéri előadás közben, erre az öltöző kiképzése és a színészek „sokasága” utal. Bal oldalon elől Pásztor János, jobb oldalon Kállai Ferenc és Raksányi Gellért látható. A bal hátsó színész ismeretlen. A maszkok után ítélve valamilyen vígjáték lehet. De micsoda és mikor és hol?


Megoldás:
A kép a Nemzeti Színházban 1960-ban bemutatott Antonius és Kleopátra színmű egyik tájelőadása közben készült az öltözőben.
Feri – színházi pályája alatt először és utoljára – a darabban Antoniusként ragasztott orrot hord.

A részletes beszámolóig bemutatok egy előadás-fotót, melyben Feri a Cleopatra-t játszó Lukács Margittal – és ragasztott orrával látható.     7. számú fotó
Megint csak találgatni lehet: elől egy mikrofon látható, és talán a nézők fejei. Talán egy szabadtéri előadás vagy egy kabaré-jelenet vagy egy tévé felvétel? És ki Bessenyei Ferenc partnere?


Megoldás:
A fotó 1968 nyarán a Városmajori Színpadon bemutatott Ez fantasztikus című „musical comedy” előadásán készült. Feri partnere nem Tarsoly Elemér, hanem Márkus László, ez a következő két fotón világosan kivehető.
Az ebben az időben még szokatlan műfaj mellett a darab további különlegességei: a rendező személye, Ádám Ottó, és a szereplők: hét férfi, köztük Feri mellett a Madách Színház három vezető színésze (Gábor Miklós, Márkus László, Huszti Péter) és egyetlen nő: Farkas Gabi.

Az előadással kapcsolatban lásd a következő oldalt.     8. számú fotó
A fotón Bessenyei Ferenc nagy valószínűséggel Antonius-ként látható az 1963-as nemzeti színházi Julius Caesar-ból; de nem biztos.


Megoldás:
A fotón Feri a tudós Epeiosz-ként látható, a Zsurzs Éva által 1963-ban rendezett Epeiosz-akció című televízió-szatírában.
(A rossz találgatás egyik oka, hogy a kép hátoldalán az 1963-as dátum olvasható, és ebben az évben játszotta – 1960 után megint – Antoniust a színházban, a Julius Caesar-ban.)

A tévéjáték ITT tekinthető meg.     9. számú fotó
Bessenyei Ferenc idős Kossuth-ként egy tévé-felvételen? Vagy? Miből és honnan való a kép?


Megoldás:
A fotó 1975-ben készült a Széchenyi című tévéjáték forgatása közben. A tévéjátékot, amit a televízió első ízben 1975. június 21-én sugárzott, Ádám Ottó rendezte. Mivel ez a kép nem szerepel a kész filmben, de Feri maszkot visel, a fotó csakis a forgatás szünetében készülhetett.
Feri színpadon kétszer játszotta Németh László e művét: első ízben a Katona József Színházban 1968-ban Bodnár Sándor rendezésében, másodszor a Madách Színházban 1976-ban, mely előadásnak szintén Ádám Ottó volt a rendezője (vagyis az általa rendezett tévéfilm elkészülte után több mint egy évvel, 1976. szeptemberében tartották meg a mű színházi bemutatóját).

A tévéfilm teljes egészében ITT tekinthető me


Feltéve: 2007. június 12.
Megoldások feltéve: 2023. szeptember 11.             ÉLETE         PÁLYÁJA        SZÍNHÁZ         KEZDŐLAP         FILM-TV         EGYÉB         KÉPGALÉRIA