BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

EGYÉB - 9


KÖNYVEK           AUDIOFELV.           VIDEOFELV.           RÁDIÓFELV.
ELŐADÓESTEK       SAJTÓ       SAJÁT ÍRÁSAI      SZEREPTANULÁS       MUNKA KÖZBEN       GALÉRIA-EGYÉB       EZ IS, AZ IS

GALÉRIA - MUNKA KÖZBEN


Ez az oldal a kulisszák mögé enged egy kicsit bepillantani. Olyan képeket mutat be, melyek egy-egy produkció előtt, közben készültek, próbákon, jelmezzel vagy még anélkül, filmforgatás alatt vagy éppen öltőzőkben.

- 1954: Othello
- 1954: Mégis szeretlek

- folytatása következik1.
Shakespeare: Othello
Bemutató: Nemzeti Színház, 1954. május 25.

Az első képsorozat Bessenyei Ferenc pályájának egyik, ha nem a legnagyobb sikerét hozó, az első, az 1954. május 25-én, a nagy Nemzetiben, Nádasdy Kálmán és Major Tamás rendezésében színre vitt Othello előadással kapcsolatosak.

Mint ahogy az a DOKUMENTUMOK oldalon már kiderült, Bessenyei Ferencnek erről az alakításáról portréfilm is készült, mely mára sajnos elveszett: létét mindössze a levéltári dokumentumok bizonyítják.

Bessenyei Othello alakítását azonban nem csak a magyar dokumentumfilmesek örökítették meg, hanem a japánok is, igaz ők nem a Nemzeti Színházban 1954-ben színpadra állítottat, hanem az 1973-as Madách Színházit. 1973-ban egy japán küldöttség járt Budapesten többek között azzal a céllal, hogy Bessenyei Ferenc Othello és Tevje alakításáról filmet készítsenek. A bal oldali fotó ekkor készült.


A következő két profi fotó a Nemzeti Színház öltözőjében készült, és még az is elképzelhető, hogy egyidőben az elveszett portréfilm készítésével, azaz 1956-ban. Az ilyen jó minőségű képek ugyanis elég ritkák abból a korból, hiszen az öltözőkben többnyire nem közlésre szánt képek, hanem magán-fotók készülnek csak. Ezek viszont profi képek, ami megint csak a dokumentumfilm létét támasztja alá.
Az 1954-ben bemutatott nemzeti színházi Othello két óriási művész, Bessenyei Ferenc és Nádasdy Kálmán nagy találkozása volt. Nádasdy pár hónappal a nemzeti színházi premier után, 1954. őszén az Operaházban is megrendezte az Othellot. Verdi zeneművének operaházi bemutatója 1954. október 6-án volt. A lenti kép nyilván az Operaházban az egyik előadás után készült, hiszen Verdi és nem Shakespeare Othelloja – vagyis Joviczky József, a méltatlanul elfeledett, „a tehetségéhez méltó elismerés nélkül maradt” (Berkes János), nagyszerű tenorista – van jelmezben. A mellette levő képen Bessenyei Ferencnek a fotóhoz készült kommentárja látható.

Bessenyei Ferenc, Nádasdy Kálmán és Joviczky József


„Nádasdy Kálmán és mi Othellók (ő csinált bennünket)”(Bessenyei Ferenc egy másik, világhíres művésztársa, aki megnézte őt az Othelloban a Nevezetes emberek társaságában című oldalon látható)


A következő két kép, mely eredetileg egy volt, a Színház és Moziban jelent meg azt követően, hogy Bessenyei Ferenc 1955-ben Othello alakításáért megkapta második Kossuth-díját. Az ismeretlen rajzoló fotókról készítette a képeket, melyek – a szöveg szerint – azt mutatják be, „mint tükröződik Othello tragédiájának egy-egy mozzanata Bessenyei arcán”.

2.
Dunajevszkij: Mégis szeretlek
Bemutató: Majakovszkij Színpad, 1954. július 17.

Másodiknak egy kuriózum látható. Bessenyei Ferenc 1954. nyarán – vagyis alig egy hónappal az Othello fergeteges sikere után – a Margitszigeten operettben játszik, mégpedig Honthy Hanna partnereként! A négy kis amatőr kép a próbákon készült, négy pillanatfelvétel Ferivel és Honthyval, ahogy még jelmez nélkül próbálnak, de már kint a szabadban.

Az előadásról és magáról a darabról Rátonyi Róbert hosszan beszámolt Operett című könyvében. (A bemutató dátumát ő július 24-ben adja meg, de a plakát szerint egy héttel korábban volt.) Ezt írta:

Július 24-én a Margitszigeti Majakovszkij Színpadon (már lebontották, ott volt a Rózsakert közelében) bemutatták a „Mégis szeretlek” című operettet, melyet Dunajevszkij nagysikerű „Vidám vásár” című filmoperettjéből írt Vajda Albert, Kovács Dénes és Kőváry György. Várady László vezényelte az előadást, melynek főszerepeit Honthy Hanna és Bessenyei Ferenc játszotta. Egyik legkitűnőbb prózai rendezőnk, Egri István állította színpadra a darabot, aki a próbákon, akárhányszor csak megszólalt a zene, sietve kijelentette: „Ehhez én nem értek... de azért megpróbálok hozzászólni a dologhoz!” Máig is rejtély, hogy miért hangoztatta mindezt? A rendkívüli zenei műveltséggel rendelkező Egri már első operett-rendezésével bizonyította, hogy ha eddig nem is tudta vagy értette, de rögtön rájött a műfaj titkára, legfeljebb a bevált sablonokat váltotta fel eredeti elképzeléseire. A „Mégis szeretlek” szereposztásával is bizonyította mindezt. Galinának, a Szovjet Napsugár Kolhoz elnöknőjének szerepére Honthy Hannát kérte fel. Honthy mint kolhozelnöknő? Honthy mint szovjet parasztasszony? Ehhez bizony nemcsak fantázia, hanem némi merészség is kellett. S a premieren Egri Honthyval, Honthy Egrivel bizonyította, hogy jó színésznő számára, ha jó rendező kezébe kerül, alkalom adódik arra, hogy kibújjon a skatulyából, melybe nemegyszer önszántából is belebújt.
     Egy vidám vásár adja a keretet az operett cselekményéhez, melynek hőse, Voron, az Arany Kalász elnöke, találkozik a Napsugár Kolhoz új elnökével, Galinával, akit tizenöt évvel ezelőtt el akart venni feleségül, de valamin összevesztek, és azóta tartják a haragot. A „betonfejű Voron”, ahogy Galina nevezi, tartja a haragot és még azt is megakadályozza, hogy a két kolhoz fiataljai barátkozzanak, az ellen meg különösen tiltakozik, hogy szépséges húga, Dása férjhez menjen a Napsugárban dolgozó udvarlójához. Galina asszonyi ravaszsága persze rendbehozza a fiatalok ügyét, sőt a saját konfliktusát is rendezi Voronnal.
     Bessenyei Ferenc játszotta Voront, aki prózában már több ilyesfajta szerepet játszott nagy sikerrel és most mindezt ügyesen áttranszponálta operettre. Szépen énekelt, jól táncolt és látható kedvvel élvezte, hogy Honthy partnere lehet. A fiatal szerelmeseket Romváry Gertrúd és Borvető János vitte színpadra, a humort Fónay Márta, Hlatky László, Báró Anna és Verebes Károly képviselte, no meg a fiatalok: Kardos Magda és Petrik József.
     A „Mégis szeretleket” nagy szeretettel fogadta a közönség és sikere vetekedett a filmmel – amiből készült –, a „Vidám vásárral”.


ELEJÉRE        VISSZA


     ÉLETE         PÁLYÁJA         KEZDŐLAP         EGYÉB         KÉPGALÉRIA