BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

EGYÉB - 2Ezeken az oldalakon Bessenyei Ferencről és Bessenyei Ferenccel készült kiadványok, újságcikkek, hanganyagok, fontosabb rádiófelvételeinek gyüjteménye, és sok minden egyéb, más kategóriába nem sorolható anyag kapott helyetKÖNYVEK           AUDIOFELV.           VIDEOFELV.           RÁDIÓFELV.
ELŐADÓESTEK       SAJTÓ       SAJÁT ÍRÁSAI      SZEREPTANULÁS       MUNKA KÖZBEN       GALÉRIA-EGYÉB       EZ IS, AZ IS


BESSENYEI FERENC
AUDIOFELVÉTELEI


Ezen az oldalon az a hanganyag kerül bemutatásra, melyeket a HUNGAROTON, illetve más cégek forgalmaztak, vagyis üzletekben megvásárolhatók (voltak), és azok, melyek más honlapokon hallgathatóak meg. A videómegosztó oldalakra időközben szintén számos Bessenyei-felvétel került már fel.

Bessenyei Ferenc hang- és filmfelvételei saját honlapján a kezdőlapról elérhető és folyamatosan bővülő

BESSENYEI FERENC VIDEO ÉS AUDIO-FELVÉTELEI

című oldalon találhatóak meg.


SZÉP VERSEK AZ INTERNETEN
A terasz.hu internetes újság a következő verseket vette fel Bessenyei Ferenccel:
                      Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség
Illyés Gyula: Menedék
        Ady Endre: Aki helyemre áll
amiket a következő weboldalon lehet meghallgatni:
http://regi.terasz.hu/main.php3?id=muveszet&page=vers&eloadoid=5
FRISSÍTÉS: Az itt megadott link már nem működik, a terasz.hu oldal már csak a facebook-on érhető el.


VERSEK A MAGYAR RÁDIÓ INTERNETES OLDALÁN

A Magyar Rádió digitális archívumában a 2006.januári adatok alapján a következő versek voltak megtalálhatók Bessenyei Ferenc tolmácsolásában, melyeket a következő linken lehet meghallgatni:
http://archivum.radio.hu/MRDigitalArchive/Search.aspx Balassi Bálint:
Adj már csendességet;    Áldott szép pünkösdnek;    In laudem verni temporis    Mennyei seregek, boldog tiszta lelkek    148. zsoltár;    Ez világ sem kell már nekem;    Vitézek mi lehet ez széles föld felett
Rimay János:
Legyen jó idő csak, fecske száll házamra;    Az idő ósága növel magas fákat;    Oh szegény megromlott s elfogyott Magyar nép
FRISSÍTÉS: Az itt megadott link már nem működik

2023. elején a régi felvételek helyett a következő műsorok érhetők el a Magyar Rádió internetes oldalán:

Móra Ferenc: Nekopogi kovács - 1979.

Dante Alighieri: Isteni színjáték - Pokol III. rész - 1965.

Verne Gyula: Antifer mester csodálatos kalandjai - 1972.

Móricz Zsigmond Úri muri - 1972.

Madách Imre: Az ember tragédiája - 1973.


HUNGAROTON KIADVÁNYOK BESSENYEI FERENCCEL
[2019. decemberi adat: a Hungaroton honlapján – https://hungarotonmusic.com/ – 60 album található, melyen Bessenyei Ferenc szerepel. A honlapon mind a teljes albumokat, mind azok számait külön-külön meg lehet vásárolni. Minden számból körülbelül 38 másodperc ingyen is meghallgatható.]
[FRISSÍTÉS 2022-ben: A Hungaroton megszűnésevel a cég internetes elérhetőségei is megszűntek.]

Bár az 1960-as években már hazánkban is egyre többen hallgattak lemezeket, és a magyar lemezgyártás is megindult, Bessenyei Ferenc első önálló nagylemezeire – Berzsenyi Dániel és Vörösmarty Mihály – egészen 1983-ig, illetve 1984-ig kellett várni (e lemezfelvételekről újságcikk is beszámolt). Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy eleinte csak zenés lemezeket készítettek, és Bessenyei Ferenc akkor még nem nótázott.

1966-ban a Hungaroton a „Diákkönyvtár hangszalagon” elnevezésű sorozatában kiadta a Bánk bán 1955-ben készített rádióváltozatát, amit Molnár Miklós alkalmazott rádióra és Major Tamás rendezett, és aminek szereposztása alig tért el a Nemzeti Színházban játszott Bánk bánétól. A rádióújság cikkben számolt be a „Magyar Játékszín” keretében sugárzott rádiójátékról, sőt, a sugárzás (1955. április 12.) hetében megjelent újság címlapja a két főszereplő, Bessenyei Ferenc-Bánk és Szőrényi Éva-Melinda képével jelent meg.
Ugyanebben a sorozatában („Diákkönyvtár hangszalagon”) adták ki Bessenyei Ferenc közreműködésével 1979-ben négy lemezen az Elektra, 1981-ben az Istenek, megváltók, próféták - Kung Fu Ce és 1982-ben két lemezen a Kalevala című rádiófelvételeket.

Az 1960-as évektől a Hungarotonnál szokássá vált, hogy sikeres színházi előadásokból részleteket adtak ki kislemezen. Bessenyei Ferenc a következőkön szerepelt: 1964-ben a Madách színházbeli „Hamlet” előadásáról, és a Vastaps című sorozatban a Madách színházbeli „Othello” előadásról készített részletekben.
     Körülbelül 1964-ben kezdte el a Hungaroton a „Magyar költők” verseit bemutató sorozatát. Feri a következő kislemezeken adott elő verset: Csokonai Vitéz Mihály (8. és 41.), Tóth Árpád (10.), Vörösmarty Mihály (17.), Arany János (18.), Ady Endre (20. és 43.), Batsányi János (35.), Kölcsey Ferenc (36.), Petőfi Sándor (42. és 57), Illyés Gyula (46.), Fazekas Mihály (51.), Juhász Gyula (53.). (Több vers megtalálható a honlapon.)
     A „Hegedűs a háztetőn” két leghíresebb számát („Ha én gazdag lennék” és „Szeretsz engem”) az ú.n. Pepita sorozatban jelentették meg (ez több kiadást is megért). (A „Hegedűsből” később nagylemez is készült, melyen az előadás összes dala szerepel.)

Az 1970-es évek második felében kezdte el a Hungaroton rendszeresen kiadni a legismertebb színdarabokból készült rádióváltozatokat. Három olyan színdarabból készült rádióváltozat is megjelent lemezen, amelyen Bessenyei Ferenc közreműködött: 1977-ben a Vámos László rendezte „Csongor és Tünde”-t (Feri a fejedelem), 1978-ban a Szinetár Miklós rendezte „Az ember tragédiája”-t (Feri az Úr hangja) és 1979-ben a Várkonyi Zoltán rendezte „Rómeó és Júlia”-t (Feri Lőrinc barát). A Hungaroton ezeket a lemezeket a Magyar Rádió anyagából készítette, mint addig és azután is számtalanszor. E lemezek anyagai 1997-től kezdődően CD-n is megjelentek.
     Később a Hungaroton a sikeres színházi előadásoknak teljes felvételét is megjelentette nagylemezen, azaz több lemezből álló albumban (így tett korábban már számos operával is). Így került sor 1984-ben a Madách Színház híres Hamlet egyik 1964-es előadásának kiadására, Gábor Miklóssal a címszerepben, amit a rádió vett fel, és mivel ez már az eredeti bemutató felújítása után készült, így már Bessenyei Ferenc játszotta Claudius-t (Márkus László helyett).

Ugyanebben az időben indították a meselemez programot, 1979-ben jelent meg először Lázár Ervin „A fájós fogú oroszlán”   (címszerep), Móra Ferenc és Gárdonyi Géza meséiből egy-egy összeállítás, benne Móra Ferenc meséje a Kótyonfitty király almája és Benedek Elek „Az igazmondó juhász” című meséje. 1998-tól kezdve ezeket a lemezeket is átmásolták CD-re.

A Hungaroton cégbemutatójában az 1980-as éveket nevezi meg a saját „aranykorának”, ami azoknak a lemezeknek és magnokazettáknak a növekvő számán is meglátszik, amelyeken Bessenyei Ferenc is közreműködött. 1983-ban megjelenik a „Berzsenyi Dániel” , 1986-ban első nótalemeze a „Nem élhetek muzsikaszó nélkül”, ugyanebben az évben a „Hegedűs a háztetőn” nagylemeze, 1988-ban a „Zorba”, 1989-ben kazettán második nótaösszeállítása az „Itt születtem én ezen a tájon”, és 1990-ben megint lemezen a harmadik, „Nótáskedvű volt az apám” címmel. Ezeken kívül még számos más lemezen is szerepel egy-egy számmal, verssel.

1995 táján megindul a CD gyártás a Hungarotonban is. Az első CD, amin Bessenyei Ferenc is közreműködik a Csendül a nóta, amelyen 3 számot énekel. Ezt követi az egyetlen CD-n is megjelent önálló nóta-összeállítása („Itt születtem én ezen a tájon”), majd a Magyar költők sorozatban a régi lemezek anyagából összeválogatott vers-CD-k. Az ú.n. Varietas Delectat és Világlíra sorozat lemezeinek anyaga is CD-re kerül, ezekbe olvasztják be két önálló verses nagylemezének („Vörösmarty Mihály” és „Berzsenyi Dániel”) az anyagát.

Az alábbiakban fontosabb lemezeinek (amelyek antikváriumokban ma is megtalálhatók), illetve a ma is kapható kazettáinak és CD-inek a rövid bemutatása következik:


1. NAGYLEMEZEK

Berzsenyi Dániel
Az 1983-ban készült lemezen
Bessenyei Ferenc
a költő 27 versét mondja el


a lemez egész anyaga felkerült a
Batsányi János, Berzsenyi Dániel,
Kölcsey Ferenc című CD-ére
(Magyar Költők sorozat)
Vörösmarty Mihály
Az első ízben 1984-ben kiadott nagylemezen
Bessenyei Ferenc
a költő 16 versét mondja el

(kazettán is kapható)

a lemez egész anyaga felkerült a
Vörösmarty Mihály
című CD-ére
(Magyar Költők sorozat)


Hegedűs a háztetőn
Az 1986-ban készült nagylemezen
Jerry Bock musicaljének
összes zeneszáma szerepel


(kazettán és CD-én is kapható)

Zorba
Az 1988-ban készült lemezen
részletek hangzanak el
Stein, Kander és Ebb musicaljéből


(csak lemez készült)

Nem élhetek muzsikaszó nélkül
Az 1986-ban készült lemezen
Vas Gábor szerkesztésében
Bessenyei Ferenc nótázik

(csak lemezen és kazettán kapható)

Nótás kedvű volt az apám
Az 1990-ben készült második nótalemezt
ismét Vas Gábor szerkesztette(csak lemezen és kazettán kapható)

TOVÁBBI NAGYLEMEZEK, AMELYEKEN BESSENYEI FERENC SZEREPEL
1977: Vörösmarty: Csongor és Tünde - a fejedelem
1978: Madách: Az ember tragédiája - az Úr hangja
1979: Shakespeare: Rómeó és Júlia - Lőrinc barát
1979: Lázár Ervin: A fájós fogú oroszlán - az oroszlán
1979: Móra Ferenc meséi - felolvassa a Kótyonfitty király almája című mesét
1980: Világlíra - W.Blake: London és A tigris, L. de Gongora: Madrid 1610-ben
1980: Benedek Elek: Az igazmondó juhász - Burkus király
1981: Gárdonyi Géza: Ugri bugri - A hálátlan kígyóban az oroszlán
1982: Hymnus Szózat - Himnusz
1983: Holdas éj a Dunán... Eisemann Mihály dalai - A vén budai hársfák
1984: Shakespeare - Hamlet - a Madách Színház 1964-es előadásának teljes felvétele
1985: Itt élned, halnod kell - 1985. április 4. zenés történelmi játék a Hősök terén - Kossuth: Bessenyei F.
1985: Bradányi Iván dalszövegei - Búcsúzik a nyár
1988: A Szabó család különkiadása - Máté
1990: Varietas delectat - Illyés Gyula: Bartók


2. MAGNÓKAZETTÁK

Benedek Elek: Az igazmondó juhász
1980.
(ebben a formában csak kazettán kapható)80 év 46 slágere Budapestről
1985
Bessenyei Ferenc a
Van a Bajza utca sarkán... című dalt énekli
(csak kazettán kapható)

„Itt születtem én ezen a tájon”
1989.
első kiadás
(CD-n is kapható)„Itt születtem én ezen a tájon”
1997
második kiadás

Vörösmarty Mihály versei
1992.
(a lemez anyaga)Hegedűs a háztetőn
1995
a musical kazetta-kiadása

Nem élhetek muzsikaszó nélkül
1998.
(az 1986-ban megjelent lemez anyaga;
a kazetta néhány száma az
„Itt születtem én ezen a tájon”
című CD-en is megtalálható)


Nótás kedvű volt az apám
1999
(az 1990-ben megjelent lemez anyaga)


3. CD-K
ZENÉS KIADVÁNYOK


Csendül a nóta

Bessenyei Ferenc előadásában:
Sirat engem az őszi szél
Cudar ez a világ
Hogyha a világon bor se volna


Járta-e már Budapestet éjjel?
Nosztalgia Ohhh 5. album

Bessenyei Ferenc előadásában:
Eisemann: A vén budai hársfák


Hogy állunk a pénzzel?
Nosztalgia Ohhh 7. album

Bessenyei Ferenc előadásában:
Ha én gazdag lennék


Vallomásra küldöm...
ifj. Magyary Imre nótái

Bessenyei Ferenc előadásában:
Volt egyszer egy tévedésem
Hegedűs a háztetőn
részletek a musicalből
Itt születtem én ezen a tájon
Bessenyei Ferenc eleddig egyetlen önálló nóta CD-je
MESÉK


Lázár Ervin
A fájós fogú oroszlán

a CD 5 mesét tartalmaz
A fájós fogú oroszlán-ban
Bruckner Szigfrid oroszlán:
Bessenyei Ferenc

Benedek Elek mesék


a CD-n 6 mese található
Az igazmondó juhász-ban
Burkus király
Bessenyei Ferenc


Móra Ferenc mesék


a CD-n 10 mese hallható
Kótyonfitty király almája-t
Bessenyei Ferenc mondja el


Ugri bugri
Gárdonyi Géza állatmeséi

a CD-n 7 mese található
A hálátlan kígyó-ban
az Oroszlán:
Bessenyei Ferenc


SZÍNMŰVEK


Madách Imre: Az ember tragédiája

az Úr: Bessenyei Ferenc


Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

Fejedelem: Bessenyei Ferenc


Shakespeare: Rómeó és Júlia

Lőrinc barát: Bessenyei Ferenc


VERSEK

MAGYAR KÖLTŐK SOROZAT


Vörösmarty Mihály


a CD-n 30 vers szerepel
ebből 22-t Bessenyei Ferenc szaval:
a régi nagylemez verseit és 6 újat


Petőfi Sándor


a CD-n levő 37 versből
Bessenyei Ferenc 2-t szaval:
Az alföld, Egy gondolat bánt engemet...


Batsányi János, Berzsenyi Dániel
Kölcsey Ferenc

a CD-n szereplő 38 versből
Berzsenyi Dániel 27 versét
és Kölcsey himnuszát szavalja

VARIETAS DELECTAT SOROZAT

Az ebben a sorozatban megjelenő CD-ken (régebben lemezeken) egy-egy verset több - három vagy négy - színész mond el egymás után. A felvétel külön érdekessége, hogy a szavalatok időtartamát is megadják. Ebből kitűnik, hogy Bessenyei Ferenc többnyire kevesebb idő alatt szaval el egy verset, mint a többiek (bár nem mindig ő a leggyorsabb). A Himnuszt például Gábor Miklós 2 perc 36 másodperc, Jancsó Adrienne viszont 4 perc 12 másodperc, Bessenyei Ferenc pedig 3 perc 6 másodperc alatt mondja el. József Attila Ódáját Básti Lajos 7 perc 6 másodperc, Bessenyei Ferenc 5 perc 58 másodperc alatt szavalja el. E vers másik két előadója: Major Tamás és Sinkovits Imre szavalatának időtartama e két érték között van.


Varietas Delectat 2.

Bessenyei Ferenc
József Attila: Óda
című versét szavalja


Varietas Delectat 5.

Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz
Kölcsey Ferenc: Himnusz
című versét szavalja


Varietas Delectat 6.

Arany János: A walesi bárdok
Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról
című versét szavalja

EGYÉB


Versek a magyar nyelvről

Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz
című versét szavalja


Hymnus, Szózat

a lemez CD változata


Világlíra

a lemez CD változata

ÖNÁLLÓ VERS-CD
   


Bessenyei Ferenc: ...Lesz még egyszer ünnep a világon...

címmel a Hungaroton
2007 márciusában
új cd-t jelentetett meg
Bessenyei Ferenc versfelvételeiből
a cd-n szereplő versek


Bessenyei Ferenc
Berzsenyi verset szaval:
Levéltöredék barátnémhoz
(Részlet)AZ OLDAL ELEJÉRE              TOVÁBB             


     ÉLETE           PÁLYÁJA          SZÍNHÁZ           KEZDŐLAP         FILM-TV           KÉPGALÉRIA